Objevení chodeb v Olomouci pomohla nehoda, teď je zkoumají jeskyňáři

Jeskyňáři prolézají podzemní chodby pod Smetanovými sady v Olomouci. Zhruba před rokem se v parku do země propadlo batole. Dítěti se nic nestalo, stav chodeb teď zjišťují odborníci a zakreslují je do mapy. Podzemní systém je větší, než speleologové čekali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prostory jsou velmi stísněné

Prostory jsou velmi stísněné | Foto: Monika Pustovková

„Na začátku jsme úsek odhadovali asi na 350 metrů, nicméně během mapování se ukázalo, že systém je v této části asi dvojnásobný,“ říká vedoucí olomouckých jeskyňářů Radek Kopecký.

Místo, kterým se vloni propadlo batole dnes ohraničuje plot, aby se k němu nikdo nedostal. Na zemi jsou betonové bloky a dřevěný kryt. Jde o jediný vchod do systému chodeb. Asi pět metrů pod ním se nachází chodba.

Hned vedle otvoru už jsou kořeny blízké staré lípy „Kořenový systém brání tomu, aby se otvor nějak rozšířil,“ vysvětluje Radek Kopecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomoucké podzemí navštívila reportérka ČRo Monika Tomášková

Prostory olomouckého podzemí ve Smetanových sadech jsou velmi stísněné. Je nutné prolézat malými otvory a i když jsou chodby vyzděné, postupně se zmenšují.

Chodby jsou součástí zachovalé části opevnění olomoucké pevnosti. „Výška se stále snižuje, až se dostaneme do minové kobky, která má na výšku 70 centimetrů, vlastní mina má už jen 65 centimetrů,“ ví další z jeskyňářů Radek Svojanovský.

„Sem se ukládal střelný prach, k tomu se dal zápalný tkaloun,“ ukazuje jeskyňář na 60 cm velký výklenek ve zdi. „Celý prostor se ucpal pytli s pískem a s hlínou, aby výbuch nešel dovnitř,“ dodává.

Na konci prostoru se velmi špatně dýchá, jediným přívodem vzduchu je totiž metrový otvor, kterým se do něj vstupuje.

Monika Pustovková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme