Izrael vybudoval na hranicích s Gazou nemocnici, zranění Palestinci se tam ale nehrnou

Izrael má údajně důkazy, že téměř polovina ze 1700 mrtvých Palestinců byli ozbrojenci. Uvedl to náměstek izraelského ministerstva zahraničí Cachi HaNegbi. Úřady tak odmítají tvrzení lidskoprávních organizací v Gaze, podle kterých naopak 80 procent zabitých Palestinců nemělo s boji nic společného. Izrael označuje ozbrojence za teroristy. V některých svých statistikách ale řadí k teroristům například i policisty sloužící v Gaze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci armády a vojenští lékaři v polní nemocnici na hraničním přechodu Erez

Zástupci armády a vojenští lékaři v polní nemocnici na hraničním přechodu Erez | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

V okolí uzavřeného hraničního přechodu mezi Izraelem a pásmem Gazy pálí izraelské dělostřelectvo směrem do Gazy jednu ránu za druhou. Právě zkrachovalo příměří, ve které všichni vkládali velké naděje. V hale liduprázdného hraničního terminálu na přechodu Erez zřídila izraelská armáda provizorní nemocnici pro dvacet pacientů.

"Chtěl bych zdůraznit, že tato nemocnice je součástí velkého humanitárního úsilí pro palestinské civilisty, které řídí generál Joav Mordechaj," představuje projekt zástupce izraelské armády. Je to vlastně naprosto absurdní situace a člověka hned napadne, proč by sem, skrze izraelskou střelbu a na nepřátelskou půdu, měli palestinští civilisté chodit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, že moderní válka s sebou přináší i snahy bojujících stran získat sympatie světové veřejnosti, natáčel v Izraeli zpravodaj Štěpán Macháček

"Momentálně tu nemáme žádné pacienty," popisuje zástupce armády evidentní fakt. Kolem prázdných ordinací postávají rozpačití lékaři. "Cítím povinnost vás informovat o velkých obtížích, kterým ranění nebo nemocní lidé čelí a nemůžou tak přijít sem do naší nemocnice. V první řadě brání nepřítel lidem, aby do naší nemocnice přijeli, nechce, aby se tu léčili," vysvětluje si důvody nezájmu o lékařskou péči.

Několik desítek zraněných a nemocných ale už přece jen údajně odděleními polní nemocnice prošlo a někteří z nich skončili ve zdravotnických zařízeních v Izraeli nebo na Západním břehu. V pásmu Gazy je ale zraněných deset tisíc a ti hledají pochopitelně péči především v přeplněných tamních nemocnicích, které čas od času nějaká střela zasáhne.

V polní nemocnici jsou jen novináři a lékaři | Foto: Štěpán Macháček

"Když už se jim podaří obejít Hamás, musíme jejich příchod koordinovat s našimi jednotkami. Naši vojáci pochopitelně podezřívají veškerá auta, která se sem blíží, včetně sanitek. V minulosti jsme bohužel zažili zneužití sanitek k teroristickým útokům. Lidé tu můžou dostat tu nejlepší možnou péči a v případě potřeby je převezeme do nemocnic v Izraeli," říká zástupce armády.

I přes upřímnou snahu izraelských lékařů tak vojenská nemocnice na hraničním přechodu Erez působí spíše jakou součást propagandy o humanitárních ohledech izraelské armády. Válečné PR je ale součástí strategie obou bojujících stran.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme