Zpomalovací semafory řidičům často nezabrání projet obec vysokou rychlostí

V Rudě nedaleko Velkého Meziříčí jsou nové zpomalovací semafory. Auta před nimi sice brzdí, hned za nimi ale řidiči opět přidávají rychlost a přes obec jedou pak často dokonce 80 kilometrů v hodině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

inteligentní semafor

inteligentní semafor | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„Myslím si, že jsou hodně dobrý, protože náklaďáky tady jezdily hodně rychle a předjížděly se tady. Jednou nás smetly, když jsme tu šly s dcerou,“ vypráví jedna z obyvatelek.

„Vidím to bez efektu, protože přímo u toho bydlíme. Auta projedou i na červenou. Když jedeme z druhé strany od Velkého Meziříčí, tam je to poznat, ale tady vůbec ne,“ myslí si naopak paní Marie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zpomalovací semafory se zaměřila reportérka Andrea Bartůňková

Řidič Zdeněk Bauer přiznává, že ho semafory nijak výrazně nezpomalují. Podle něj se jimi rychlostí mezi 50 a 60 kilometry za hodinu dá bez problémů projet.

S rychlými řidiči má zkušenosti i Miroslava Malcová, i když bydlí uprostřed obce. Několikrát viděla rychle jedoucího řidiče například narazit do plotu.

Nezávislý starosta Rudy Karel Dvořák je se zpomalovacími semafory spokojený. Podle něj se rychlost, kterou vozy obcí projíždí, snížila.

Zpomalovací semafory brzdí auta i v jiných obcích kraje Vysočina. V loňském roce přibyly například ve Velké Bíteši, Vladislavi nebo Polné.

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme