Týn nad Bečvou uzavřel část cesty na hrad Helfštýn. Kvůli prořezání stromořadí

Řidiči, kteří míří autem na středověký Helfštýn, musejí počítat s komplikacemi. Obec Týn nad Bečvou totiž uzavřela část komunikace, která ji spojuje s parkovištěm pod hradem. Na jak dlouho, to neupřesnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Helfštýn

Hrad Helfštýn | Foto: Aleš Spurný

V Týně uzavřeli horní část silnice, kterou lemuje stará lipová alej. Stromořadí totiž čeká zásah odborníků. Auta tak musejí jet přes sousední sad.

Pokud by náhodou delší čas pršelo, vyjet kopec by pro řidiče nemuselo být vůbec snadné. Pak by pro ně bylo jednodušší odstavit vozidlo ve vsi a na hrad dojít pěšky.

Helfštýn je zřícenina jednoho z největších hradů v českých zemích. Založil ho na cizích pozemcích na počátku 14. století pravděpodobně slezský šlechtic Friduš z Linavy.

Král Jan Lucemburský mu hrad po trestné výpravě roku 1312 odňal a postoupil jej rodu Voků. Později jen vlastnili také Pernštejnové a Ditrichštejnové. Sloužil také jako vojenská pevnost, zříceninou se stal v 17. století.

Každoročně hrad hostí setkání uměleckých kovářů Hefaiston.

Jana Zemková, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme