Ústečané se mohou poprvé svézt novým trolejbusem. Mezi Všebořicemi a Neštěmicemi

Do ústeckých ulic dnes poprvé vyjel první z 26 nových trolejbusů. Jezdí na lince číslo 56 mezi Všebořicemi a Neštěmicemi. Do konce roku k němu přibude dalších pět, příští rok ještě dvacet nových trolejbusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový trolejbus v areálu dopravního podniku v Ústí nad Labem

Nový trolejbus v areálu dopravního podniku v Ústí nad Labem | Foto: Petr Šašek - Dopravní podnik města Ústí nad Labem

Nové trolejbusy mají oproti těm, které Ústečani znají, některé speciality. Například má na pohon na prostřední ze tří náprav, které drží kola.

„Zejména u nových trolejbusů, které mají hnanou jen tu zadní nápravu, se v zimě nebo při zhoršených adhezních podmínkách trolejbus jakoby plave a ‘láme‘ se,“ popsal ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Radek Chobot.

„Proto jsme se dohodli, že pro kopcovitý terén by bylo lepší, kdyby byla hnaná prostřední náprava, aby kloub byl tažený a ne tlačený,“ vysvětlil.

Jiné budou i sedačky, na první pohled nejsou moc pohodlné. „Mně přijdou adekvátní do městského provozu. Je potřeba si uvědomit, že nejezdíme žádné dálky a je potřeba mít ty sedačky především hygienické a snadno udržovatelné,“ řekl ředitel dopravního podniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém trolejbusu mluvila reportérka Gabriela Hauptvogelová

Měly by lépe odolat i vandalům. „Už jsme je vybrali před pár lety. Dávají se do rekonstruovaných trolejbusů a autobusů, máme s nimi zkušenosti veskrze pozitivní,“ doplnil.

Jan Vavřinec je jeden z řidičů, kteří už si tenhle nový vůz vyzkoušeli.

„Jezdí se s ním velmi dobře, pohodlně. Od starých patnáctek, těch klasických trolejbusů, je to jednodušší řízení, lehounké. U těch starých trolejbusů přece už jsou volanty tužší, je to jako v osobáčku,“ libuje si.

Letos bude v Ústí dalších pět a příští rok dvacet nových trolejbusů. Budou stát zhruba 440 milionů, z toho je přes 117 milionů evropská dotace.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme