Argentinští politici nesouhlasí s bankrotem. Dál obviňují americké soudy

Americký soudce Thomas Griesa, který rozhodl o bankrotu Argentiny, vyzývá k dalšímu jednání. Chce také, aby Argentina zklidnila svou rétoriku. Situace se podle Griesy musí nějak vyřešit. V New Yorku se znovu sešli argentinští právníci se zástupci fondů, kterým Argentina odmítá zaplatit celou dlužnou částku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční čtvrť v argentinském Buenos Aires

Finanční čtvrť v argentinském Buenos Aires | Zdroj: Reuters

Schůzka ale byla podle zástupců argentinské vlády k ničemu. Politici neustále zdůrazňují, že země peníze má. Přijde jim prý absurdní, že o bankrotu v podstatě rozhodl jediný soudce.

Griesa, klíčový soudce, který posuzuje žaloby fondů, kritizoval Argentinu za scestná vyjádření. Požaduje řešení situace. Podle informací jihoamerických médií je ve hře nabídka konsorcia argentinských bank, které nejspíš nabízí fondům odkup dluhopisů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval jihoamerický zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek

Soudce Thomas Griesa mezitím podle argentinských médií uvolnil splátky dvěma evropským věřitelům. Jde o část peněz, které předtím zablokoval na amerických účtech v úschově a které byly určené jako splátka pro většinu argentinských věřitelů.

Dal tehdy podmínku, že Argentina musí zaplatit i takzvaným supím fondům – těm, které nepřistoupily na restrukturalizaci dluhu, tedy na jeho seškrtání na necelou třetinu, a které vymáhají celou částku soudně.

Podle Mezinárodního sdružení pro swapy a deriváty je ovšem Argentina stále ve stavu platební neschopnosti.

S vládou souhlasí i velká část opozice

Takzvané supí fondy získaly jméno podle toho, že se údajně snaží obohatit na mršině, kterou prý Argentina po minulém bankrotu v roce 2002 představuje. Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová rozhodnutí nezaplatit obhajuje. Prohlásila, že by nemohla klidně spát, kdyby něco takového podepsala.

Také premiér Jorge Capitanich a ministr hospodářství Alex Kicillof staví Argentinu do role poškozeného. Kicillof nařkl soudce Griesu z toho, že straní fondům. Argentina také obvinila soudem jmenovaného vyjednavače Daniela Pollacka z nekompetentnosti.

Argentinský ministr hospodářství Axel Kicillof hovoří s novináři v New Yorku | Foto: Reuters

Argentinští politici se podle jihoamerického zpravodaje Českého rozhlasu Davida Koubka občas snaží v občanech přiživit pocit, že jejich zemi někdo ubližuje a že tím trpí právě obyčejní lidé. Příkladem prý mohou být Malvíny, tedy Falklandské ostrovy, které podle představ Argentiny drží „zlí britští imperialisté“.

K obviňování momentálního vnějšího nepřítele – „zlých bohatých Američanů“ – se většinou připojuje i argentinská opozice, i když výjimky se najdou. Opoziční poslankyně Elisa Carrióová například zastává názor, že když se Argentina zadlužila podle amerického práva, musí respektovat americké soudy.

Argentinský bankrot se zatím v běžném životě projevil zdražením modrého dolaru. To je dolar, který lze koupit na ulici s neoficiálním kurzem. Argentinská burza v pátek poklesla o 3,9 procenta. Mezitím se ovšem objevila také zpráva, že argentinská kasa zvyšuje výdaje ministerstvům nebo státním podnikům.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme