Do Senátu chce řada známých tváří. Nejvíc šancí mají lékaři a učitelé, říká politolog

Dnes odpoledne skončila lhůta pro podání přihlášek do podzimních senátních voleb, které rozhodnou o třetině mandátech v horní komoře parlamentu. Do boje o 27 senátorských křesel vyšlou své kandidáty všechny parlamentní strany, některá neparlamentní uskupení i mnoho menších hnutí. Mezi 270 jmény je i řada známých tváří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2013 do Poslanecké sněmovny (ilustrační foto)

Volby 2013 do Poslanecké sněmovny (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Fotbalista Antonín Panenka, zakladatel loterijní skupiny Synot Ivo Valenta, bývalý velitel vzdušných sil Ladislav Minařík nebo právník a písničkář Ivo Jahelka.

Takový je stručný výčet známých osobností, které se na podzim poperou o křesla v Senátu. Bude jich hned o 50 víc než před dvěma lety – přesně 270.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu senátních voleb se věnoval redaktor Jaroslav Gavenda

„To souvisí s odklonem od dvou hlavních stran, které v české politice byly dlouhodobě přítomné. Můžeme už mluvit o jakémsi trendu. Otevírá se tu prostor jednak pro nezávislé kandidáty a jednak pro nová uskupení,“ míní politolog Jan Outlý z pražské Metropolitní univerzity.

Podle něj se ovšem rostoucí zájem o Senát už neodráží v zájmu voličů o horní komoru parlamentu. Účast ve volbách je velmi kolísavá.

Politické strany i proto často sází na tváře, které jsou vidět. V Praze za TOP 09 kandiduje například šéf strany LES a exministr Martin Bursík. Jeho oponentem bude ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz, který bude obhajovat senátorské křeslo za ODS.

Volby do jedné třetiny Senátu se uskuteční 10. a 11. října spolu s komunálními volbami. Dnes byl poslední den pro podání kandidátních listin do obou z nich.

V metropoli kandiduje také bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Toho do Senátu podporují lidovci a Strana zelených. Právě lékařům a vysokoškolským pedagogům podle politologa Kamila Švece čeští voliči důvěřují nejvíc.

„Předpokládám, že člověk může být těžko zvolen, když není veřejnosti znám. To, že jsem byl jako bývalý rektor vidět, je jakousi nutnou podmínkou, aby vůbec mělo smysl o úspěchu uvažovat,“ řekl ke své kandidatuře Hampl.

ČSSD obhajuje většinu

Senátní volby budou důležité zejména pro sociální demokracii, protože lidé ve volbách do horní komory parlamentu rozhodnou, jestli ČSSD zůstane současná většina. Bude totiž obhajovat vítězství ve 23 obvodech.

Přehrát

00:00 / 00:00

K podzimním volbám do Senátu se vyjádřil politolog Jan Outlý z pražské Metropolitní univerzity

Také proto staví sociální demokraté do čela svých kandidátek i dva současné ministry - Jiřího Dienstbiera a Marcela Chládka, kteří budou obhajovat senátorské posty.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ovšem prohlásil, že bude za úspěch považovat už zisk devíti mandátů.

Nově chce do Senátu ministr dopravy Antonín Prachař. Hnutí ANO totiž zatím jako jediná koaliční strana žádného senátora nemá.

„Volby budou samozřejmě i testem jednotlivých politických stran a budou určovat jejich sílu při vyjednáváni v rámci vládní koalice,“ uvedl k tomu politolog Švec.

Komunisté mají opačný cíl než ČSSD, chtějí počet svých křesel v horní komoře parlamentu zvýšit. V současnosti mají senátory dva.

Matěj Skalický, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme