USA zvažují předávání přesných zpravodajských informací Ukrajině

Sestřelení letadla Malajsijských aerolinií nad Ukrajinou může být podle komisařky OSN pro lidská práva válečným zločinem. Z činu se navzájem obviňují proruští separatisté a ukrajinská vláda. Bílý dům mezitím zesiluje tlak na přijetí tvrdých sankcí proti Rusku, které obviňuje z dodávek zbraní povstalcům a ostřelování Ukrajiny zpoza hranice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

USA zveřejnily snímky, které mají dokazovat ostřelování Ukrajiny z ruského území

USA zveřejnily snímky, které mají dokazovat ostřelování Ukrajiny z ruského území | Foto: Twitter účet U.S. Department of State

Ve Washingtonu kromě sankcí zvažují i další formy pomoci Ukrajině. Jedná se zejména o jakousi informační asistenci.

Pentagon a americké zpravodajské služby zvažují plán, který počítá s tím, že by Obamova vláda poskytovala ukrajinské vládě v Kyjevě konkrétní informace o umístění raket typu země-vzduch, které mají k dispozici Ruskem podporovaní separatisté na východě Ukrajiny. Vláda by je pak dokázala přesně zaměřit a zlikvidovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postupu Spojených států informuje zpravodajka ve Washingtonu Lenka Kabrehlová

O plánu informoval deník New York Times, podle kterého však plán zatím neprošel debatou v Bílém domě.

Prezident Obama zatím odsouhlasil sdílení informací s Ukrajinou, ale není jasné, zda by odsouhlasil také předávání takovýchto specifických údajů o konkrétních vojenských cílech. Takový krok by USA vtáhl mnohem hlouběji do konfliktu.

Spojené státy zveřejnily satelitní snímky, které podle Washingtonu dokazují ostřelování Ukrajiny z ruského území. Podle amerického ministerstva zahraničí jsou na snímcích vidět místa, ze kterých z Ruska na Ukrajinu pálily raketomety.

Nejnovější fotografie pocházejí ze soboty. Snímek zachycuje výstřely z raketometů na ruské straně hranice a krátery na ukrajinském území, kam střely dopadly.

Washington zveřejnil snímky, které podle něj prokazují ostřelování Ukrajiny z ruského území

Číst článek

Americká diplomacie také tvrdí, že záběry dokazují, že proruští separatisté použili proti ukrajinské armádě těžké dělostřelectvo, které jim dodalo Rusko.

Snímky jsou pro Spojené státy dalším argumentem, proč zvýšit sankce proti Rusku. Podle Washingtonu pro to hovoří mnoho věcí. Je to přímé zapojení Ruska do konfliktu na Ukrajině nebo odmítání Kremlu použít vliv na separatisty, aby umožnili vstup mezinárodním vyšetřovatelům na místo havárie malajsijského letounu.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme