Bývalý hlavní hygienik Vít dostal tříletý podmíněný trest za zbytečné poradenské smlouvy

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes uložil bývalému hlavnímu hygienikovi Michaelu Vítovi tříletý trest podmíněně odložený na pět let. Podle nepravomocného verdiktu uzavřel v roce 2007 nadbytečné smlouvy na poradenství pro ministerstvo zdravotnictví, kde byl náměstkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud uložil tříletý trest podmíněně odložený na pět let bývalému hlavnímu hygienikovi Michaelu Vítovi (na archivním snímku).

Soud uložil tříletý trest podmíněně odložený na pět let bývalému hlavnímu hygienikovi Michaelu Vítovi (na archivním snímku). | Zdroj: ČTK

Podle soudu se tím dopustil porušení pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Resortu musí zaplatit škodu zhruba 1,7 milionu korun. Proti rozsudku se lze odvolat.

Vít podle obžaloby netransparentním způsobem zařídil uzavření tří poradenských smluv. Poradenství pak pro ministerstvo a Státní zdravotní ústav v Ostravě poskytoval manžel Vítovy podřízené a bývalý poslanec Otakar Vychodil.

Odborná hodnota poradenských textů údajně byla nulová. Podle obžaloby se o analýzy měli starat lidé z ministerstva, a nebylo tedy nutné je zajišťovat externě.

Vychodil navíc pracoval pro ministerstvo již v roce 2003, obžaloba se týkala smluv z roku 2007. Výsledky Vychodilovy práce byly údajně téměř totožné a nemohly mít pro úřad přínos.

„Výstupy pro činnost ministerstva nebyly přínosné,“ tvrdil při závěrečné řeči státní zástupce Petr Boš.

Podstatou kauzy podle něj bylo vyvádění státních prostředků v celkové výši zhruba dvou milionů korun.

Vít musí podle soudu zaplatit 1,7 milionu korun, což je škoda způsobená ministerstvu. Státní zdravotní ústav, jemuž byla způsobena zbývající část škody, peníze u soudu nevymáhal.

Bývalý hlavní hygienik při své závěrečné řeči prohlásil, že jeho práce v této pozici v letech 2002 až 2012 měla jediný cíl, kterým byla ochrana zdraví obyvatel. „Myslím si, že jsem to splnil. Cítím se nevinen," uvedl Vít.

Hrozily mu dva roky až deset let vězení. Státní zástupce pro něj požadoval nepodmíněný trest ve výši od dvou do šesti let.

ČTK, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme