Pojízdné prodejny nahrazují na Přerovsku zkrachovalé obchody

Na Přerovsku se těší stále větší oblibě pojízdné prodejny. V obcích, kde se zavřely obchody s potravinami nebo smíšeným zbožím, jsou každodenní realitou. Přivážejí čerstvé pečivo, maso i spotřební zboží. Zejména starší lidé, kteří by jinak museli za nákupy do nejbližších měst, si je nemohou vynachválit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U pojízdného obchodu čekají lidé ve frontě

U pojízdného obchodu čekají lidé ve frontě | Foto: Martin Karlík

Lidé na Přerovsku si na pojízdné prodejny zvyknuli a zboží z přistavených automobilů rychle mizí.

„Tak je to trochu levnější než v obchodě v Kojetíně, lidi to hodně kupují tady,“ řekla paní, která si přišla pro krmení pro slepice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se lidem v pojízdných prodejnách nakupuje, se ptala Jana Zemková

Méně utracených peněz ale není jediným důvodem, proč si lidé pojízdnou prodejnu pro nákup vybírají. „Nejde mi o cenu, jde mi o to, že vozí cukr, který je kvalitní a velice dobře sladí,“ řekl Pavel Velen, který přijel z Kroměříže. Každý měsíc koupí deset kilo, i když tolik nespotřebuje. Na cukr totiž není záruční doba.

Právě teď v létě, když se hodně zavařuje, jde nejvíc na odbyt.

Aleš Krahulec, řidič a prodejce v jedné osobě, vozí do vesnic kromě potravin obří balení toaletního papíru, pytle s krmivem pro zvířata, smetáky, čisticí prostředky, lopaty i pracovní oděvy.

„Samozřejmě ta intuice, aby člověk vytušil, co ten zákazník potřebuje, ale na druhou stranu vycházíme i z podnětů zákazníků,“ vysvětlil, jak vybírá sortiment. Ví, že je, stejně jako cena, důležitý. Zakládá si také na dobrém přístupu. Práce ho prý baví, náročná je ale fyzicky i psychicky.

Vesnické prodejny v Česku krachují. Obce proti tomu chtějí bojovat

Číst článek

Pro některé lidi tento způsob nakupování není novinkou. V padesátých letech byly pojízdné vozy naprostou samozřejmostí.

„Jako děti nás ta pojízdná prodejna velice zajímala. Co si nejvíc pamatuju je, jak se tam vždycky shromáždili kupující, mezitím si povídali, ponadávali na drahotu nebo na sortiment,“ vzpomínala na ty původní Marta Pavelková z Olšovce.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme