Armádní veterináři z Hlučína testují unikátní mobilní ambulanci pro služební psy

Vojenský veterinární ústav v Hlučíně má k dispozici unikátní zařízení, určené zejména pro zahraniční mise. Jde o přepravní kontejner vybavený jako mobilní ambulance pro služební psy, a to včetně operačního sálu, laboratoře a kanceláře. Vývoj zatím jediného prototypu v zemích NATO trval několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní operační sál pro služební psy

Mobilní operační sál pro služební psy | Foto: archiv Vojenského veterinárního ústavu Hlučín

První testy mobilní ambulance dopadly úspěšně. Měla by mít navíc širší využití než jen při situacích, kdy se pes zraní například při hledání výbušnin.

„Sloužíme tam zejména jako ochrana vojsk před nákazami přenosnými ze zvířat na člověka. Snažíme se hlídat i hygienu potravin v jednotlivých kontingentech. Takže ta práce je široká,“ vysvětluje ředitel Vojenského veterinárního ústavu Vladimír Žákovčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Unikátní mobilní operační sál pro služební psy si prohlédl i redaktor Martin Knitl

Chlouba českých armádních veterinářů z Hlučína u Ostravy je na první pohled velmi nenápadná. Kontejner je tmavě zelený, s modrým křížem na boku.

Zatím probíhají další testy, velitelé už ale čekají, až budou moci vůbec první mobilní operační sál pro služební psy v zemích NATO vyslat na zahraniční misi. Přestože se totiž o armádních veterinářích příliš nemluví, ti čeští patří mezi světovou špičku.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme