Německá porodní asistentka se údajně pokusila zabít čtyři rodičky heparinem

Případ havlíčkobrodského heparinového vraha zřejmě není ojedinělý. V Bavorsku zatkli porodní asistentku, která se podle všeho pokusila tímto způsobem zabít čtyři ženy. Při porodu císařským řezem podávala pacientkám heparin, který ředí krev a zvyšuje krvácení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocniční chodba - porodnice (ilustrační foto)

Nemocniční chodba - porodnice (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Všechny čtyři ženy měly rizikové těhotenství. Přidání heparinu do infuze je přímo ohrožovalo na životě.

„I když pro mne jako šéfa je to strašné, na druhou stranu je dobře, že k tomu došlo tady a ne na nějakém malém oddělení, kde to mohlo skončit hůř," říká profesor Friese, šéf mnichovské univerzitní kliniky Grosshadern.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o případu zjišťovala zpravodajka Klára Stejskalová

Po berlínské Charité jde o největší a nejlépe vybavené lékařské pracoviště v Německu. Zkušeným lékařům se stav pacientek nezdál. U čtvrtého případu si nechali podrobně změřit krevní hodnoty i složení obsahu v infuzi. Testy pak prokázaly extrémně vysoké hodnoty látky na ředění krve.

„Pojali jsme podezření, že šlo o úmyslnou akci. A u všech pacientek sloužila stejná porodní asistentka."

Podezření doktora Jaucha se potvrdilo. Policie zatkla 33letou zkušenou porodní asistentku a obvinila ji z pokusu o vraždu.

Heparinový vrah Zelenka
V Česku si odpykává doživotní trest Petr Zelenka, který podle soudu zabil v havlíčkobrodské nemocnici sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Jako zaměstnanec nemocnice podával od května do září roku 2006 pacientům na anesteziologicko-resuscitačním oddělení lék na ředění krve heparin, jeho oběti poté vykrvácely.

Svobodnou bezdětnou ženu si doposud kolegové považovali, mluví o ní jako velmi kvalifikované zdravotní síle. Co mohlo být příčinou takového jednání, státní zastupitelství prošetřuje.

Žena se musí podrobit psychologickým testům. Vyšetřovatelé se také obrátili na všechna zdravotnická zařízení, kde zadržená pracovala před příchodem na univerzitní kliniku.

Tamní ředitel neskrývá zděšení. Všechny postižené matky i jejich děti jsou v pořádku, jejich život ale visel podle prohlášení vyšetřovatelů na vlásku.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme