Do USA přiletěl ze západní Afriky americký lékař nakažený ebolou

V americkém státě Georgia přistálo letadlo s prvním ze dvou amerických humanitárních pracovníků nakažených virem ebola. Druhá nakažená dobrovolnice by měla přiletět v následujících dnech. Oba pacienti se budou léčit na speciální protiinfekční jednotce univerzitní nemocnice v Atlantě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciálně vybavený letoun s lékařem Kentem Brantlym přistál na základně v Georgii

Speciálně vybavený letoun s lékařem Kentem Brantlym přistál na základně v Georgii | Zdroj: Reuters

Speciální zdravotnické letadlo přepravilo z Libérie 33letého lékaře Kenta Brantlyho. Ve Spojených státech přistálo krátce před polednem místního času.

Nemocného lékaře pak ambulance převezla z letecké základny v Mariettě do Atlanty.

59letá misionářka Nancy Writebolová bude do Spojených států převezena v následujících dnech, speciálně vybavené letadlo je totiž schopné přepravit jen jednoho pacienta.

Oba humanitární pracovníci se nakazili v Libérii, kde jako dobrovolníci pomáhali s péčí o pacienty nemocné ebolou.

Experti protiinfekční jednotky univerzitní nemocnice v Atlantě už dříve uvedli, že oba nakažení Američané budou v naprosté izolaci, bude k nim smět jen speciálně vyškolený personál.

Americké úřady ujišťují veřejnost, že přílet nemocných do Spojených států neznamená žádné riziko z hlediska možného šíření viru.

Ze základny v Mariettě převezla Kenta Brantlyho ambulance do atlantské univerzitní nemocnice | Foto: ČTK/AP

Ebola se přenáší kontaktem s tělními tekutinami a podle lékaře Jay Varkeye z nemocnice v Atlantě je toto zařízení na zvládnutí karantény dobře připravené.

„Máme oddělení, které je plné skutečných specialistů. Jsou to špičky ve svém oboru a dokáží zajistit naprostou bezpečnost,“ řekl expert a dodal:

„Navíc je třeba říct, že ebola má sice vysokou úmrtnost, ale to je v Africe. Doufáme, že u nás, kde máme skutečně všechno potřebné, abychom podpořili zdraví pacientů, by úmrtnost byla výrazně nižší.“

WHO dá na boj s ebolou přes dvě miliardy korun

Světová zdravotnická organizace varuje, že se virus eboly v západní Africe začíná vymykat kontrole. Od února, kdy epidemie propukla, už na krvácivou horečku zemřelo na 730 lidí. Centrum nákazy je v Libérii, Guineji a Sierra Leone.

Představitelé těchto tří afrických zemí už souhlasili, že vytvoří v oblasti nákazy izolovanou zónu. Odpověděli tak na výzvu šéfky Světové zdravotnické organizace Margaret Chanové.

Chanová také oznámila, že Světová zdravotnická organizace poskytne na boj proti šíření viru v přepočtu více než dvě miliardy korun.

"Musíte podpořit mimořádná opatření, jako je zajištění expertů, kapacit laboratoří, dostatečného množství ochranných obleků a dalších zdrojů včetně financí," uvedla.

Nákaza ebolou je vůbec nejhorší od roku 1976, kdy vědci poprvé výskyt viru zaznamenali. Proti krvácivé horečce neexistuje vakcína ani lék.

Univerzitní nemocnice v Atlantě, kde budou oba pacienti s ebolou hospitalizováni | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Lenka Kabrhelová, Ondřej Himmer, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme