Každý druhý Čech si myslí, že je armáda schopná plnit své závazky vůči NATO

Armáda dokáže plnit své závazky vůči NATO. Myslí si to každý druhý Čech. Pokud by se rozpoutal celosvětový válečný konflikt, čeští profesionální vojáci by prý obstáli. Takový závěr vyplývá z průzkumu, který pro Český rozhlas zpracovala agentura Median. 43 procent lidí je přesto pro další navýšení armádního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu | Zdroj: 601. skupina speciálních sil

Více peněz do české armády většinou neschvalují starší lidé kolem 60 let a voliči levice, zejména KSČM. V obecném měřítku ale počet Čechů, kteří souhlasí s tím, že armáda si zaslouží víc peněz, přibývá.

„Ve výzkumech v minulých letech byla podpora nižší. Například oproti roku 2007 výrazně vzrostla. Dá se to přisuzovat více věcem, třeba tomu, že v posledních dvou letech nebyly žádné výrazné korupční skandály v armádě, a také tomu, že probíhají ozbrojené konflikty ve světě,“ říká sociolog Daniel Prokop z agentury Median.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co si myslí Češi o plnění závazků české armády vůči NATO, zjišťoval redaktor Jaroslav Gavenda

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD si myslí, že i přes nedostatek peněz by armáda obstála v plnění mezinárodních závazků.

„Česká armáda dlouhodobě trpí podfinancováním jako celý veřejný sektor, přesto si myslím, že je na dobré úrovni. A že bychom tak, jak hodnotí naši armádu NATO, v našich závazcích obstáli,“ tvrdí.

Vedení NATO už v dubnu vyzvalo českou vládu, aby zvýšila výdaje na obranu. Pro je i místopředseda ODS Miloš Vystrčil. „Já si myslím, že by se mělo více investovat. NATO dlouhodobě plní své závazky jako instituce, a proto i my jako její člen bychom měli plnit to, co jsme slíbili,“ podotýká.

Schopnost armády plnit závazky vůči NATO | Foto: Český rozhlas, Median

A ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO počítá s tím, že více peněz armáda získá už od příštího roku. „Bez přehnaného optimismu si troufnu tvrdit, že k obrácení dosavadního negativního trendu dojde již od rozpočtu pro rok 2015,“ je přesvědčen.

Už teď ale nadpoloviční většina Čechů věří, že by armáda dokázala plnit své závazky vůči NATO. Konkrétně to je 54 procent. Akceschopnosti vojska častěji věří muži než ženy.

Například předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek si dokonce myslí, že lidé mají být na profesionální vojáky hrdí. „Já myslím, že si naši vojáci vedou velmi dobře a že musíme být velmi spokojení. A hrdí na jejich práci,“ míní.

Zaorálek: Některé jednotky jsou na světové úrovni

S tím souhlasí také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Podle šéfa diplomacie by se čeští vojáci byli schopni spolu s NATO zapojit do válečného konfliktu.

„Máme některé typy jednotek na světové úrovni. Máme chemiky, máme letectvo, které už dnes používáme, když se snažíme pomoci například v Pobaltí a jinde. Máme určité komponenty, které jsou dnes součástí válečného velení a postupu v rámci aliance,“ tvrdí.

Třeba šéf poslanců hnutí Úsvit Radim Fiala si tím ale zdaleka není jistý. „Armáda NATO ve střední Evropě je naprosto bezzubá a je jasná, že se s ní musí něco dělat,“ říká.

Vojákům a jejich schopnostem věří nejvíc lidé z Prahy a velkých měst. Naopak voliči KSČM o akceschopnosti armády spíš pochybují.

Metodologie výzkumu | Foto: Český rozhlas, Median

Struktura vzorku | Foto: Český rozhlas, Median

Jaroslav Gavenda, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme