Mladí často nesplňují požadavky firem. Řešením můžou být odborné praxe

Moravskoslezský kraj tradičně trápí nezaměstnanost mladých lidí. I když se jejich počet zvolna snižuje a v celém regionu je teď bez práce zhruba 3,5 tisíce absolventů škol, tato věková skupina stále patří k nejvíce ohroženým na pracovním trhu. Firmy přitom o mladší ročníky zájem mají. Absolventi jim ale často nemají co nabídnout. Pomoci můžou místa určená pro odbornou praxi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnané čeká při hledání zaměstnání také řada pohovorů

Nezaměstnané čeká při hledání zaměstnání také řada pohovorů | Foto: Free Digital Photos, Ambro

Petra Horníčková měla na konci školy úplně jiné plány než skončit v evidenci úřadu práce. Nezaměstnaná byla téměř půl roku.

„Představovala jsem si, že si práci najdu ihned. Realita byla úplně jiná, takže to bylo to hodně demotivující. Ale nevzdávala jsem se a snažila jsem se být aktivní,“ vzpomíná.

Aktivita se jí vyplatila. Přihlásila se do projektu Odborné praxe přes ostravský úřad práce a místo nakonec získala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Najít práci může mladým a absolventům škol pomoci odborná praxe. Jak to funguje na Ostravsku, zjišťoval Martin Knitl

„Pracuji jako konzultantka divize vzdělávání ve společnosti u paní Křenové. Mám na starosti vzdělávání a vzdělávací kurzy, které pořádáme pro veřejnost, kontaktuji klienty,“ popisuje slečna Petra.

Personální poradkyně Jana Křenová to zkusila a nabídla úřadu práce místo pro odbornou praxi. Měla strach, koho úřad pošle, Petra Horníčková se ale osvědčila.

„Je tady se mnou už půl roku a já jsem maximálně spokojená. Jak s ní, tak i s přístupem pracovnic úřadu práce, se kterými se každý měsíc potkáváme při vyúčtování,“ pochvaluje si Křenová.

Bez práce hned po škole

V celé republice nabízí firmy téměř 8,5 tisíce odborných praxí. O něco méně je zájemců z řad absolventů a mladých lidí do 30 let.

Firmy ale často hledají marně. Problém je v tom, že mnozí absolventi se stanou nezaměstnanými hned po škole a v této evidenci jsou pak příliš dlouho.

„Ztrácejí tak případnou motivaci k zaměstnání. Dalším důvodem může být i to, že nesplňují všechny požadavky zaměstnavatelů tak, jak je mají nastavené pro výběrová řízení,“ vysvětluje Vladana Piskořová z ostravské pobočky úřadu práce.

Pro firmy je odborná praxe absolventa výhodná. Z úřadu práce dostávají peníze na mzdu, protože jde o takzvané společensky účelné pracovní místo.

Na Ostravsku přesahuje v současné době nezaměstnanost mezi nejmladšími 4 procenta.

Martin Knitl, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme