ČLK: Odchodů lékařů do ciziny znepokojivě přibývá, navíc stárnou

V posledních měsících přibývá lékařů, kteří podle vedení České lékařské komory míří za prací do ciziny. Za loňský rok si od ní vyžádalo potvrzení pro působení za hranicemi celkem 330 lékařů a letos - jen za první pololetí - je jich 239. Důvodem jsou prý lepší pracovní a finanční podmínky. Ztráty vyrovnávají částečně odborníci z jiných států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři v IKEM rozdělili jedna játra mezi dva dětské pacienty. Jedná se o Český unikát. Odborná literatura nezaznamenala nic podobného ani v měřítku střední a východní Evropy

Lékaři v IKEM rozdělili jedna játra mezi dva dětské pacienty. Jedná se o Český unikát. Odborná literatura nezaznamenala nic podobného ani v měřítku střední a východní Evropy | Foto: IKEM

„Možná, že příčinou je i to, že v loňském roce po dlouhé době došlo k poklesu příjmů lékařů. Ti pak ztratili víru v takové to pověstné světýlko na konci tunelu. Vláda pod vedením ministra Hegra nedodržela slib navyšování platů lékařům. Doufám, že současná vláda slib splní, zatím to nestihla,“ říká prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Celkový počet odchodů ještě navyšují mladí doktoři, kteří odejdou ihned po promoci a v Česku vůbec nenastoupí. Loni jich bylo 193.

„Problémem se to stává i tehdy, nejenom když lékaři odcházejí, ale když se nevracejí,“ připomíná náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odchodu lékařů do ciziny mluví prezident ČLK Milan Kubek a náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal

Propad zčásti vyrovnávají cizinci, v Česku jich pracují 3000. Většina jsou Slováci.

Navíc populace lékařů stárne. Průměrný věk u praktických lékařů pro děti je 56 let, u praktiků pro dospělé 55 let.

Řešením podle Kubka je zlepšit pracovní podmínky lékařů, lépe je zaplatit, aby nemuseli tolik sloužit. Zlepšit se také podle něj musí systém specializačního vzdělávání:

„Nepřátelský systém specializačního vzdělávání velmi komplikuje vstup do oboru mladým lékařům, nutí je trávit dlouhé měsíce i roky ve fakultních nemocnicích, kde slouží jako laciná síla, což zase devastuje regionální nemocnice.“

V oboru všeobecného lékařství promuje v Česku ročně 1050 lékařů na sedmi fakultách. V roce 2009 jich odešlo do ciziny 64, loni 193, rok předtím 207.

Změnu zákona o specializačním vzdělávání chystá komise na ministerstvu zdravotnictví, v níž má ČLK zastoupení.

„V těchto dnech probíhají jednání o racionalizaci platů na úrovni ministrů financí a zdravotnictví. Velmi rychle můžeme zasáhnout a systém zlepšit polidštěním systému postgraduálního vzdělávání. Návrh zákona je prakticky hotov - v paragrafové verzi by měl být hotov někdy v září, v prosinci by měl jít do vlády a účinnost předpokládáme v lednu 2016,“ uvádí Vymazal.

Chystá se také navyšování počtu studentů medicíny. Pokud budou fakulty ročně přijímat o 15 procent více studentů, bude vycházet 1200 mladých lékařů ze škol ročně. Ministerstva školství a zdravotnictví musejí ale pro školy sehnat potřebné peníze.

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme