Bývalé kino Alfa připomíná už jen nápis. Památkáři nabádají majitele k opravě

Ještě před čtvrt stoletím se pasáží Alfa ozýval smích a před vstupem se tvořila dlouhá fronta. Dnes je Palác U Stýblů jedním z běžných domů na Václavském náměstí a jenom pamětníci vědí, že tam hrál Oldřich Nový a potom také Suchý se Šlitrem. Navíc v kině Alfa se už od 30. let dávaly samé dobré filmy. To vše je dnes minulostí. Alfa je další z řady biografů, které po privatizaci i vlivem nástupu multikin skončilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalé kino Alfa na Václavském náměstí

Bývalé kino Alfa na Václavském náměstí | Foto: Filip Jandourek

Palác U Stýblů na Václavském náměstí nechal postavit Václav Stýblo v roce 1926. O tři roky později se v jeho podzemí začalo i promítat.

Majitel kina Alfa Osvald Kosek nechal svůj biograf vybavit nejlepší dostupnou zvukovou technikou a provoz zahájil velkolepě. Pozval orchestr Národního divadla, aby zahrál předehru k Prodané nevěstě a pak promítl americký film Zpívající bloud.

V únoru roku 1931 měl v biografu premiéru první český stoprocentně zvukový a mluvený film Tonka Šibenice režiséra Karla Antona.

Přehrát

00:00 / 00:00

V bývalém kině Alfa natáčela redaktorka Michaela Vetešková

Celý Palác U Stýblů byl po roce 1989 navrácen původnímu majiteli. Provoz kina byl přerušen o pět let později kvůli rekonstrukci celého objektu.

Filmový historik Martin Plitz je jedním z mnoha dalších historiků, kteří konec kina Alfa považují za smutný příběh.

„To bylo v podstatě jedno ze dvou 70milimetrových kin, které v Praze byly. Velice slavné kino úplně skončilo, není tam nic, jen nápis, ten je tam dodneška.“

Plitz připomíná, že v paláci kdysi bylo Divadlo Oldřicha Nového a v 60. letech divadlo Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra.

Bývalé kino Alfa na Václavském náměstí | Foto: Filip Jandourek

Památkáře pražského magistrátu také další osud paláce zajímá. Už proto, že ho v duchu funkcionalismu navrhli významní architekti Ludvík Kysela a Jan Jarolím.

„Základní podmínky z hlediska památkové péče jsou zabezpečeny. To, že je celý palác prázdný a nevyužívaný, je velká škoda,“ říká ředitel památkového odboru Jiří Skalický.

Památkový odbor podle něj majitele několikrát žádal, aby se pustil do opravy objektu. Ten už několik let slibuje, že tak učiní.

„Je to takový smutný příběh, kdy majitel nemá velký zájem s touto nemovitostí na tak unikátním a lukrativním místě něco dělat,“ přisvědčuje Skalický.

Aby se v Alfě znovu promítalo, památkáři ovlivnit nemohou. „V podstatě můžeme jen přihlížet,“ uzavírá ředitel památkového odboru.

Legendární zaniklá pražská kina | Foto: Český rozhlas

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme