Ukrajina ruské kamiony do země nepustí. Dorazit na hranici mají ve středu

Dnes nad ránem se od Moskvy směrem na Ukrajinu vydala kolona 280 nákladních aut s dvěma tisíci tunami humanitární pomoci. Podle ruských zdrojů veze hlavně potraviny, léky a vybavení pro zdravotníky. Auta vezou i spací pytle pro 12 tisíc lidí a také přenosné generátory elektrického proudu. Moskva tvrdí, že je její mise pod záštitou Mezinárodního výboru Červeného kříže. Ukrajina se dala slyšet, že kamiony do země nepustí a náklad se bude muset přeložit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské kamiony značky KAMAZ natřené na bílo opouštějí s humanitární pomocí Alabino v moskevské oblasti a vydávají se na cestu k ukrajinským hranicícm

Ruské kamiony značky KAMAZ natřené na bílo opouštějí s humanitární pomocí Alabino v moskevské oblasti a vydávají se na cestu k ukrajinským hranicícm | Zdroj: ČTK

Kamiony značky KAMAZ vyjely z oblasti Moskvy dnes brzy ráno ruského času a jsou na cestě k ukrajinským hranicím, kde je Ukrajinci očekávají zřejmě až v průběhu středy.

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma navíc specifikoval, že by se do země měly dostat v oblasti Charkova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje i zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Kyjevě Pavel Novák

Humanitární pomoc, která zahrnuje léky a zdravotnický materiál, potraviny či vybavení jako generátory elektřiny či spací pytle, je určena oblastem, postiženým boji ukrajinské armády se separatisty.

Ukrajina se už ale dala slyšet, že ruské kamiony s humanitární pomocí na své uzemí nepustí a náklad se bude muset přeložit.

Moskva Kyjevu stále nedodala přesný seznam toho, co konvoj převáží. Červený kříž už jedná o nájmu aut, která by pomoc přepravila přes hranice a následně rozvezla po Ukrajině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč se kyjevská vláda staví k ruskému gestu zdrženlivě, vysvětlovala Natalia Churiková z ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa

Podle některých politiků by měla vláda pomoc odmítnout. Obávají se, aby Moskva konvoj nepoužila jako zástěrku pro vojenský zásah.

Také západní mocnosti varovaly Rusko, aby se nepokusilo téhle operace zneužít k jakékoliv skryté invazi nebo intervenci.

„Moskva stejnou taktiku použila už několikrát, naposledy v Gruzii v 90. letech. Abcházští povstalci bojovali s Gruzíny a Rusko jim kromě humanitární pomoci dodávalo také zbraně, granáty nebo dělostřelecké střely,“ upozornila Natalia Churiková z ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa.

Valerij Čalij, zástupce ředitele kanceláře prezidenta Petra Porošenka | Foto: Pavel Novák

Kancelář ukrajinského prezidenta Petra Porošenka trvá na tom, že humanitární pomoc by měla být mezinárodní, a ne vzejít ze země, proti které dnes ukrajinský parlament schvalila sankce na 172 lidí a 65 podniků za anexi Krymu.

Odmítnout humanitární pomoc bez vážného důvodu není možné, říká prezident ČČK

Číst článek

„To, že jeden stát poskytne někomu pomoc, bych označil za zcela přirozené, protože poskytnutí pomoci vyplývá patrně z nějakých sympatií,“ kontruje prezident Českého Červeného kříže Marek Jukl a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Šance ukrajinské a ruské armády v případném konfliktu hodnotil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

„Mezinárodní humanitární právo nezkoumá motivy poskytnutí pomoci, ono naopak nařizuje, aby jednotlivé strany konfliktů umožnily na územích, která kontrolují, poskytování pomoci ve prospěch civilního obyvatelstva.“

Pokud ukrajinská strana kamiony na své území nepustí, bude to znamenat dvě věci, říká komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

„Ruská auta bez státních poznávacích značek se na ukrajinské území nedostanou, takže nebude možná ani případná provokace. Zadruhé při překládání bude probíhat kontrola, co 2000 tun materiálu obsahuje,“ vysvětluje Dvořák.

Ukrajinci žijící u hranic s Ruskem prý nemají strach. Spíše se odevzdávají osudu

Číst článek

Pokud by Ukrajina humanitární pomoc za přísně stanovených podmínek přijala, bude ji směřovat pouze do oblasti Luhansku. Do Doněcku, kde probíhají operace zaměřené na zajetí či zneškodnění separatistů, nemá v úmyslu ruský konvoj pustit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy dává do souvislostí ruskou humanitární misi na Ukrajinu

Ruská média pak stále opakují, že zaslání pomoci bylo s Ukrajinou předem domluvené a že humanitární zásilka je nejen nutná, ale také očekávaná. Kancelář prezidenta Putina tvrdí, že svoji humanitární misi oznámili i Mezinárodnímu výboru Červeného kříže. Ten také říká, že o zásilce ví a je ochoten převzít za ni odpovědnost.

„Má to dvě roviny. Pokud opravdu konvoj není vojenský, jenom krytí, jedna věc je pomoc lidem a druhá věc je určitá propagandistická rovina, protože Moskva může říkat: Podívejte se, zatímco Kyjev vás tady bombarduje, my vezeme pomoc,“ dodává Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy

Ruské kamiony značky KAMAZ natřené na bílo opouštějí s humanitární pomocí Alabino v moskevské oblasti a vydávají se na cestu k ukrajinským hranicícm | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Pavel Novák, Marína Dvořáková, Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme