Fenomén Igráček: Výstava v Tachově vypráví příběh tradiční české hračky

Putovní výstava Fenomém Igráček, která představuje legendární českou hračku, dorazila na počátku léta do Plzeňského kraje. Expozice v Muzeu Českého lesa v Tachově mapuje historii, současnost i budoucnost plastové figurky. Potrvá až do konce srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igráček

Igráček | Foto: Hana Marhanová | Zdroj: Český rozhlas

„Igráček je český panáček, který reagoval na zahraniční trendy v 70. letech, ale byl originálně vymyšlen. Byl hitem konce 70. a začátku 80. let. Pak se zdálo, že se z trhu ztratil, ale najednou je tady ve staronovém pojetí,“ představuje figurku ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově Jana Hutníková.

„Vždy to byla nějaká profese. Základní panáček, který byl podle profese oblečený a měl pár nástrojů, které profesi charakterizovaly. V tomto duchu se vyrábí,“ všímá si ředitelka muzea.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu o igráčkovi prošel reportér ČRo Lukáš Milota

Na začátku byl určen spíše pro chlapce. „Třeba policista nebo zedník je spíše chlapecká hračka, ale postupně se přidávala i dívčí témata,“ upozorňuje Jana Hutníková.

Figurka se stále vyrábí. „Teď zažívá veliký boom, protože se vyrábějí kufříčky, které jde rozbalit. Příslušenství je mnohem větší.“

Igráček je fenoménem i pro návštěvníky. „Jako dítě jsem s tím hrál. Je to i dědičné, takže syn to i zdělil. Máme jich doma spoustu,“ říká Miroslav Veleta. Na výstavu dorazil s potomkem a doma mají přes dvacet figurek.

Putovní výstava Fenomém Igráček v Muzeu Českého lesa v Tachově bude přístupná do 28. srpna.

Lukáš Milota, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme