Kalisthenika je v Česku stále populárnější, člověk využívá k posilování vlastní váhu

Cvičit může člověk téměř kdekoliv a kdykoliv, třeba na dětském hřišti nebo silné větvi stromu. Při kalisthenice totiž posiluje pomocí vlastní váhy. Sport si pomalu začíná získávat popularitu i v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kalisthenika, cvičení s vlastní váhou

Kalisthenika, cvičení s vlastní váhou | Foto: Filip Jandourek

Podstatou kalistheniky jsou cviky, při kterých se najednou zapojuje několik svalových skupin, vysvětluje trenér Jan Bujnovský.

„Jde o to samé, co se dělá na základních školách. Akorát to dohromady kombinuje gymnastiku a silové prvky. Věnuji se kalisthenice osm let. Spadají do ní shyby, dipy, dřepy, kliky,“ vyjmenovává Bujnovský.

Skupinky nadšenců trénují například v Brně, Ostravě nebo Praze. Od začátku léta organizuje cvičení v části hlavního města občanské sdružení Devítka v pohybu. Využívá několika outdorových hřišť poblíž Rokytky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trénink kalistheniky si vyzkoušela také redaktorka Eva Rajlichová

Mezi pravidelné účastníky patří i Ondřej, který chodí cvičit čtyřikrát týdně.

„Shodil jsem 12 kilo, to je za dva měsíce dobré zlepšení. Cítím se silnější,“ shrnuje své dojmy Ondřej.

Kalisthenika ale není jen doménou mužů. Oblíbila si ji i Bára. „Na tréninky chodím přes dva měsíce. Je to lepší než posilovna, protože se naučíte udržet sám sebe.“

Každý trénink začíná rozcvičkou. Už během ní se aktivují svaly, o kterých neměl do té doby člověk ani tušení, takzvané stabilizátory.

Jednoduše vyhlížející cviky, se mohou po několika opakováních změnit v náročnější posilování. Důležitá je pomalá a vědomá práce svalů.

Fanoušky kalistheniky neodradí od venkovních tréninků ani nadcházející podzim a zima. Stačí si prý vzít teplé oblečení a mohou cvičit dál.

Kalisthenika, cvičení s vlastní váhou | Foto: Filip Jandourek

Eva Rajlichová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme