Transparency International se obává volebních podvodů na severu Čech a Moravy

Organizace Transparency International je připravená na kontrolu regulérnosti komunálních a senátních voleb. Spouští monitoring, ve kterém dohlédne na financování volebních kampaní a případných podvodů. K těm nejčastějším patří uplácení voličů v sociálně vyloučených lokalitách. Toho se organizace po zkušenosti z minula bojí třeba na severu Čech a Moravy. Zapojit se mohou i sami voliči.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2013 do Poslanecké sněmovny (ilustrační foto)

Volby 2013 do Poslanecké sněmovny (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Částky se liší město od města podle toho, jak je ta lokalita chudá. Setkali jsme se s tím, že jsou to stovky korun,“ popsal jeden z koordinátorů projektu Petr Leyer.

Za jeden hlas se podle něj platilo obvykle od 300 do 1000 korun. Zároveň podle něj kolují i historky, že někde se hlasy prodávaly i za naturálie, například pytel brambor.

K volbám půjdou Češi 10. a 11. října. V senátních volbách se bude hlasovat v 27 obvodech, které zastupují senátoři vzešlí z voleb v říjnu 2008. Obmění se třetina Senátu, tedy 27 z 81 mandátů. V souběžných komunálních volbách si politické strany rozdělí přes 62 300 mandátů - přes 5000 jich bude obhajovat ODS, asi 4500 ČSSD, zhruba 4000 lidovci a více než 3000 komunisté.

Pomoci s hlídáním regulérnosti voleb mohou i sami voliči tím, že porušení volebních pravidel nahlásí. Kromě nakupování hlasů může jít například také o manipulaci s volebními lístky nebo podezřelé dary.

Lidé mohou svoje podezření hlásit na webu transparentnivolby.cz. „Kliknete si na ‚Hlášení volebních nekalostí‘ a tam ve formuláři můžete zadat svoje jméno a e-mail a vyplníte maximum informací, které máte,“ upřesnila za autory projektu Tereza Zběžková.

Důležité je podle nich napsat, kterých konkrétních míst či kandidátů se podezření týká.

Všechno lze nahlásit i anonymně. Jméno a e-mail slouží k tomu, aby si Transparency International mohla případně informace u podavatele ověřit.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme