Ukrajinská armáda sleduje formování ruských oddílů za východní hranicí

Blízko ukrajinských hranic se podle Kyjeva shromažďují ruské vojenské jednotky. Mají prý i těžkou techniku. Ukrajina také zaznamenává častá narušení svého vzdušného prostoru. K zajištění bezpečnosti mezinárodních expertů pracujících na místě katastrofy malajsijského letadla v Doněcké oblasti musela nasadit dva stíhací letouny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda je znepokojena pohyby ruských vojáků na hranici

Ukrajinská armáda je znepokojena pohyby ruských vojáků na hranici | Zdroj: Reuters

I dnes se vydá několik desítek expertů na místo, kde leží trosky letadla. Čas pracuje proti nim a teploty na místě dnes dosáhnou až 37 stupňů Celsia.

Experti našli další fragmenty těl obětí katastrofy, které opět odveze vlak s chladícím vozem do Charkova.

Přibližně 2 kilometry od místa, kde pracovali, byly včera slyšet výbuchy granátů či min. Ukrajinská armáda a rebelové se přitom neformálně shodli, že nebudou bojovat v okolí místa dopadu letadla. Proto Ukrajinci nasadili na ochranu odborníků dvě stíhačky, které prostor monitorují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině informuje z Kyjeva reportér Pavel Novák

Letectvo také zaznamenalo narušení vzdušného prostoru Ukrajiny. Dva ruské vrtulníky Mi-24 pronikly asi 3 kilometry nad Ukrajinu.

Zpravodajské služby také zjistily, že se 5 kilometrů od hranic u spojnice ruského Kursku s ukrajinským Charkovem shromáždilo asi tisíc ruských vojáků s těžkou technikou. Rada národní obrany tvrdí, že mají na místě 12 tanků, 12 minometů různé ráže a další zbraně. Na místo údajně dorazila i vrtulníková brigáda.

V Belgorodské a sousední Kurské oblasti v Rusku, které přiléhají k severovýchodní ukrajinské hranici, dalo podle tajných služeb Ukrajiny vedení farmářům příkaz, aby do dvou dnů dokončili žně. To může znamenat, aby uvolnili pole pro vojáky.

Ukrajinskému Luhansku hrozí podle jeho starosty humanitární katastrofa

Číst článek

Nedaleko vsi Belaja Berizka za severní hranicí Ukrajiny je podle mluvčího Rady národní obrany Andreje Lysenka 34 obrněných vozidel ruské armády označené symboly mírových sil.

Rada národní obrany má také informace o tom, že na nádraží v běloruském Homelu přijel ruský vojenský vlak s 65 vagony naloženými samohybnými minomety. Homel je přitom jen asi 40 kilometrů od ukrajinských hranic a 250 od samotné metropole Ukrajiny.

Ukrajinští pohraničníci také nahlásili ostřelování ruské strany hranice z pozic separatistů. Mají za to, že to má sloužit k obvinění Ukrajiny, že útočí na ruské území.

Boje na východě Ukrajiny nijak výrazně neomezují život v Kyjevě. Tamní obyvatelé tráví neděli například na městské pláži. Válka je pro ně daleko a z médií se dozvídají většinou pozitivní informace o tom, že se armádě daří vyhánět separatisty ze země.

Pavel Novák, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme