Festival Letní Letná začal představením souboru Le Poivre Rose, hudbu k němu složila Bittová

Písničkářka Iva Bittová se dala na cirkus. Vystupuje v představení souboru Le Poivre Rose, které má v Praze světovou premiéru v rámci festivalu Letní Letná. Jeho 11. ročník zahájila česká hudebnice s pěticí cirkusových profesionálů z Belgie, Kanady a Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soubor La Compagnie du Poivre Rose s Ivou Bittovou

Soubor La Compagnie du Poivre Rose s Ivou Bittovou | Zdroj: ČTK

Iva Bittová je ve světě pohybového divadla a nového cirkusu, zvlášť v zahraničí, známá a oblíbená. Naživo ale v novocirkusovém představení vystupuje poprvé. Na jevišti zpívá, hraje na housle, nebo bubnuje na plechová vědra.

„Mám tu všemožné kalimby, všema jsem byla obdarovaná. Na to mám chrastítka, jsou to opravdu všemožné zvuky. Potom tady mám svoje normální housle a housle se střevovými strunami, na které teď studuji barokní hru na housle," říká Bittová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O festivalu Letní Letná natáčela redaktorka Veronika Štefanová

Soubor Le Poivre Rose si Ivu Bittovou našel sám. Výsledkem je originální muzika, kterou hudebnice pro představení složila:

„V podstatě to ani nevyžaduje nějakou čistou hru. Je to spíš parodie zvuků a hledání souzvuků. Hlas do toho dám, když je to potřeba nějak umocnit.“

V představení Le Poivre Rose vypráví pětice artistů prostřednictvím akrobacie na hrazdě nebo laně příběh jedné aristokratické rodiny, ve které si muži a ženy vyměňují tradiční role.

Muži jsou přehnaně jemní, ženy naopak silácké, ale i nespoutané, jako divošky. Tak o své postavě mluví i jedna z akrobatek, hadí žena, Valérie Doucet:

Představení souboru La Compagnie du Poivre Rose na festivalu Letní Letná | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Já hraji dceru, trochu bláznivou holku, která žije ve svém vlastním světě. Její matka se snaží přivést ji k rozumu, aby se začala chovat podle společenské etikety. Moje postava se proto pokouší si v takové situaci udržet svobodu pro svou bláznivou povahu.“

Představení souboru Le Poivre Rose se na Letní Letné hraje až do pátku.

V rámci festivalu až do 31. srpna můžete navštívit i Ušounovu letní čítárnu, kterou hlavně pro děti připravilo Radio Junior. A tuto neděli můžete prožít i Den s Českým rozhlasem.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme