Do referenda o skotské nezávislosti zbývá měsíc, více lidí chce zůstat součástí Británie

Skoti už za měsíc rozhodnou v referendu o tom, zda vystoupí z Velké Británie. Podle průzkumů mají ale stále nejméně 10procentní náskok zastánci svazku s ostrovním královstvím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První skotský ministr a lídr separatistů Alex Salmond a skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová

První skotský ministr a lídr separatistů Alex Salmond a skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová | Zdroj: Reuters

Podle průzkumu společnosti ICM vedou unionisté nad separatisty 55 ku 45 procentům. Hlavním důvodem jsou údajně plánované škrty ve skotském systému bezplatné zdravotní péče.

Výsledek ale nezohledňuje nerozhodnuté voliče, kterých je stále více než 10 procent.

Podle odborníků nahrává zastáncům skotské nezávislosti stále euroskeptičtější politika londýnské vlády Davida Camerona. Skotové by v případě získání nezávislosti naopak do EU rádi co nejrychleji vstoupili.

V nejbližší době se pro jeden z táborů pravděpodobně rozhodnou i významné skotské osobnosti. Některé z nich už svůj názor řekly.

Britské jaderné ponorky ve Skotsku se možná budou muset přestěhovat

Číst článek

Myšlenku nezávislého státu podpořil proslulý skotský historik sir Tom Devine. Mezi zastánce nezávislosti patří také herec Sean Connery.

Naopak spisovatelka J. K. Rowlingová, která žije ve skotském Edinburghu, věnovala kampani proti nezávislosti Skotska milion liber, tedy v přepočtu přes 34 milionů korun. Mezi stoupence jednoty země patří například i zpěvák Rod Stewart.

Skotsko | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme