Zástupci Izraele jsou zpátky v Káhiře, jedná se o trvalejším příměří

Izraelští vyjednavači se vrátili do Káhiry jednat se zástupci radikálního palestinského hnutí Hamás o trvalejším příměří. Třídenní klid zbraní mezi oběma stranami platí od uplynulé noci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinská žena prochází kolem izraelské hlídky v Nábulusu

Palestinská žena prochází kolem izraelské hlídky v Nábulusu | Zdroj: Reuters

Podrobnosti o průběhu jednání jsou zatím jen velmi omezené, jedním z témat však zřejmě opět bude blokáda Gazy ze strany Izraelců.

„Příměří není možné dosáhnout bez toho, aniž by Izrael uvolnil blokádu Pásma Gazy,“ uvedl koordinátor OSN pro palestinská území James Rawley.

S uvolněním blokády dosud Izrael striktně nesouhlasil – obává se, že otevřením přístavu v Gaze by se také otevřela cesta pro zbraně, které by ohrožovaly židovský stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Izraeli sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek

Proto Izrael požadoval demilitarizaci pásma Gazy, což ovšem odmítlo hnutí Hamás, a tak předchozí jednání na konci minulého týdne tak ztroskotala.

Jeden z palestinských vyjednavačů se nechal slyšet, že tentokrát přichází Izrael k jednáním bez jakýchkoli podmínek, samotní Izraelci to však nekomentovali.

K tématu blokády Gazy dnes přispělo i Turecko, respektive tamní humanitární organizace IHH, která oznámila, že se pokusí prolomit izraelskou námořní blokádu. Podobný poklus před čtyřmi lety skončil izraelským útokem a smrtí devíti lidí.

Příměří zatím obě strany dodržují

Nové třídenní příměří mezi Izraelem a Hamásem, které začalo platit o půlnoci (hodinu před půlnocí SEČ), zatím obě strany dodržují.

Palestinci využili klidu zbraní a vyrazili zejména na nákupy, ale i vyzvednout si peníze. Před bankomaty se údajně tvořily dlouhé fronty.

Nejnovější konflikt, který začal 8. července, má na kontě přes 1900 mrtvých Palestinců. Izrael hlásí skoro 70 obětí, většinu z nich tvoří vojáci.

Jaromír Marek, Martin Hromádka, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme