Španělsko a Itálie hlásí přiliv migrantů z Afriky. Panuje obava z šíření eboly

Španělsko a Itálie zaznamenávají v posledních dnech velkou vlnu migrantů ze severní Afriky. Ke španělským a italským břehům se vydávají často na vratkých člunech. Podle BBC patří současná migrační vlna k největším v tomhle období. A v souvislosti s ní se objevují obavy z rozšíření eboly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Africký imigrant ve španělské Tarifě čeká ve sportovním centru po opuštění lodi

Africký imigrant ve španělské Tarifě čeká ve sportovním centru po opuštění lodi | Zdroj: Reuters

Italské námořnictvo oznámilo, že tento týden zachránilo skoro 1400 migrantů. Španělský Červený kříž, který se stará o běžence v jihošpanělském městě Tarífa, mluví o největší uprchlické vlně.

Za poslední čtyři dny se ke španělským břehům dostalo asi 1300 migrantů, a to nejen přes Gibraltarskou úžinu. Lidé se snaží dostat do Evropy přes Španělsko i po souši – přes plot, který odděluje španělské autonomní město Melilla od marockého území.

Přes dvojitý ostnatý plot se v posledních dnech pokusilo dostat 1600 Afričanů z různých zemí. Stovkám z nich se to podařilo. Záchytná centra v Melille jsou nyní přeplněná.

Migraci podporuje i příznivé počasí

Španělské úřady už proto vyslaly do obou severoafrických enkláv - Ceuty i Melilly - policejní posily. Současná migrační vlna je tak silná kvůli dobrému počasí a podle Španělů také kvůli špatné práci marockých úřadů. Pobřežní stráž údajně neplní své povinnosti a strážcové se nechávají uplácet.

Běženci ze západní Afriky nejčastěji míří na Kanárské ostrovy. Uprchlíci z Maroka se chtějí dostat do západního Středomoří, tedy do Španělska, a ti z Libye pak do centrálního Středomoří, k italským břehům.

Od února, kdy vypukla nákaza eboly v západní Africe, panují průběžně obavy, že afričtí migranti rozšíří virus do Evropy.

Ebola se stává politickým tématem

Italský politik Fabio Rolfi nedávno prohlásil, že všichni migranti z Afriky by měli být umístěni do karantény, právě kvůli riziku eboly. Rolfi je však politik z italské strany Liga severu a ta je zaměřená proti přistěhovalcům, požaduje přísnější opatření proti imigraci.

Rolfi svým požadavkem vyvolal kritiku, mnozí označili jeho výroky za rasistické a bezdůvodné a za šíření paniky. Jiní namítají, že migranti nakažení ebolou by namáhavou plavbu nepřežili.

Podobné výzvy jako ta Rolfiho podle listu La Republica zaznívaly i v červnu, také ze strany Liga severu. Její poslanec Roberto Caon chtěl zrušit rozsáhlou záchrannou operaci Mare Nostrum poté, co šest příslušníků italského námořnictva mělo pozitivní testy na tuberkulózu.

Mare Nostrum existuje od loňského října a italské námořnictvo uvedlo, že díky této operaci už zachránilo desítky tisíc migrantů.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Ľubica Zlochová, Helena Berková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme