Liberečtí hygienici sledují kvalitu vody ke koupání, i když slunce zrovna nepálí

Počasí ke koupání v posledních dnech zrovna neláká. Přesto krajská hygiena v Liberci kvalitu vody neustále sleduje. Hygienici mají na starosti 34 rybníků, jezer a veřejných koupališť. Vždy po ránu vyráží vybavení skleněnými nádobami, měřícími přístroji a dalšími nezbytnostmi k vodě a odebírají potřebné vzorky. Tentokrát byla na řadě Harcovská přehrada v Liberci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na odemknutí Sázavy se připluly podívat i kachny

Na odemknutí Sázavy se připluly podívat i kachny | Foto: Pavel Pavlas

„Voda byla studená, naměřili jsme 19,2 stupňů. Už na pohled byla trochu zhoršená kvalita,“ říká Adéla Wagenknechtová z krajské hygieny.

Vodu odebírají do tří lahví, celkem si jí od přírodního koupaliště odnesou asi dva litry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvalitu vody v Harcovském přehradě spolu s krajskými hygieniky kontrolovala i reportérka Eva Malá

Na odběr sinic ve vodě mají hygienici speciální skleněný trubkový odběrák. Sinice se totiž podle Wagenknechtové musí odebírat 30 centimetrů pod hladinou.

„Aby se neodebíralo úplně na hladině, ani ve velké hloubce,“ vysvětluje hygienička.

Sinice mohou poškodit i zdraví člověka. „Toxiny představují riziko pro zdraví obyvatel. Projevy jako je vyrážka, pálení očí, rýma, žaludeční a střevní problémy, bolesti hlavy až poškození jater,“ vypočítává možná rizika Jana Kučerová.

Ve Zdravotním ústavu pak vzorky vody zkontrolují. Hledají například bakterie E.coli.

„Je to známka fekálního znečištění. Žije v teplokrevných živočiších i u člověka a může způsobovat střevní potíže,“ vysvětluje vedoucí mikrobiologické laboratoře Lenka Karlíková.

Bakterie Escherichia coli | Foto: licence Public Domain, volné dílo

Dále laboranti hledají, jestli ve vodě nejsou bakterie enterokoky. Podle Lenky Karlíkové jsou pak známkou čerstvého fekálního znečištění, protože ve vodě dlouho nepřežije.

„Vyskytují se všude, protože všude jsou lidé, nedojdou si třeba na WC. Jsou tam kachny a další živé organismy,“ dodává mikrobioložka s tím, že tyto bakterie jsou běžná mikroflóra.

Testování vody v laboratoři trvá tři dny. Výsledky pak dostanou hygienici, kteří je vyhodnotí.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme