Islandské úřady snížily stupeň výstrahy před erupcí sopky Bárdarbunga

Island snížil varování před erupcí sopky Bárdarbunga z nejvyššího, červeného stupně na oranžový. Tamní úřady také zrušily bezletovou zónu kolem vulkánu. V jeho okolí totiž nezaznamenali známky erupce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cedule varuje před vjezdem na silnici vedoucí do blízkosti islandské sopky Bárdarbunga

Cedule varuje před vjezdem na silnici vedoucí do blízkosti islandské sopky Bárdarbunga | Zdroj: Reuters

Dnes ale oblast v okolí sopky zasáhlo dvojí zemětřesení o síle přes pět stupňů. Následující dny proto budou pro pozorovatele situace stále důležité.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnosti erupce sopky mluvila geoložka Pavla Dagsson Waldhauserová, která žije na Islandu

„O uklidnění zatím nemůžeme hovořit. Intenzita zemětřesení opravdu vzrůstá, jsou často přes 3 stupně Richterovy stupnice,“ říká geoložka a odbornice na islandské sopky Pavla Dagsson Waldhauserová.

Při aktivitě sopky hraje velkou roli to, že je pod ledem. „Kdyby tam ledovcový krov nebyl, tak bychom o erupci věděli hned,“ poznamenala Dagsson Waldhauserová.

Oblast v okolí vulkánu není obydlená. Islandské úřady už ve středu kvůli možnému výbuchu sopky nařídily evakuaci turistů z jejího okolí.


Zvětšit mapu

Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme