Zraněné děti z Gazy by se mohly léčit v Česku, uvažuje Zaorálek

Na léčení by se do České republiky mohly dostat zraněné děti z pásma Gazy. Plánuje to ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Je to podle něj jeden ze způsobů, jak pomoci malým obětem izraelsko-palestinského konfliktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinský chlapec, který byl zraněn v izraelsko-palestinském konfliktu. Ministr Lubomír Zaorálek plánuje v ČR léčbu zraněných dětí z Gazy

Palestinský chlapec, který byl zraněn v izraelsko-palestinském konfliktu. Ministr Lubomír Zaorálek plánuje v ČR léčbu zraněných dětí z Gazy | Zdroj: Reuters

Konkrétní počty malých pacientů z Gazy nebo místo, kde by se léčili, zatím ministerstvo zahraničních věcí nezveřejnilo. Řešit se bude hlavně bezpečnost transportu z válečné zóny. Bude tak záležet na dalších jednáních.

„Podle pana ministra Zaorálka je léčba dětí z Gazy jedním ze způsobů, jak by ČR mohla v současné době pomoci. O konkrétních možnostech jedná se svými kolegy ve vládě. Samozřejmě si uvědomuje, že potřebuje součinnost s dalšími úřady a ministerstvy. Například projekt Medevac je realizován ministerstvem vnitra,“ popsala mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zraněné děti z Gazy by se mohly léčit v Česku, plánuje to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podrobnosti zjišťovala reportérka Petra Benešová.

Humanitární program Medevac už v minulosti pomohl například dětem z Kosova nebo Afghánistánu. Podle Lidových novin, které na plán upozornily, by se v Česku léčily hlavně děti s popáleninami nebo ty, které přišly v konfliktu o končetiny a tamní lékaři nezvládnou jejich další léčbu.

Zástupci židovských a muslimských organizací v Česku záměr ministra zahraničí vítají.

„Za muslimskou obec mohu, říct, že tuto iniciativu vítáme a podporujeme. Jsme velmi rádi, že pomůže trpícím zraněným dětem, kterých jsou v Gaze po náletech stovky. Takže určitě to vítáme,“ okomentoval záměry ministra zahraničí Vladimír Sáňka z pražské muslimské obce.

Podobně reagoval také Jan Munk, předseda Židovské obce v Praze. „Myslím, že nikdo by proti léčení dětí z Gazy neprotestoval.“

Politici záměr podporují

Pokud by se vláda na pomoci dětem z Gazy shodla, měla by podporu i dalších politických stran. Politici se většinou shodují, že by Česká republika mohla zraněným dětem pomoci. S návrhem souhlasí koaliční KDU-ČSL, stejně jako opoziční KSČM.

„V Gaze je humanitární katastrofa a lidé potřebují všemožně pomoci, a pokud má Česká republika kapacitu, jak jim pomoci, nechť tak učiní. Asi nejdůležitější ale bude působit na obě strany střetu, aby co nejdříve konflikt uhasl,“ uvedl místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

Léčbu dětí by podpořila také opoziční TOP 09 a Starostové a nezávislí. „Jakákoliv pomoc v konfliktu, který není jednoduchý a který není černobílý, je dobře. Zvlášť, když se to týká dětí,“ řekl Petr Gazdík.

K diplomatickému vyjednávání a pomoci se přiklání i hnutí Úsvit.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme