Ukrajina přijme humanitární pomoc, ale jen bez vojenského doprovodu

Ukrajina je připravená přijmout humanitární pomoc pro oblast zasaženou boji se separatisty. Podle prezidenta Petra Porošenka to ale musí být pomoc bez vojenského doprovodu. Telefonicky o tom mluvil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadské letadlo přivezlo do Kyjeva náklad, který obsahoval vybavení pro vojáky jako přilby, ochranné vesty a stany

Kanadské letadlo přivezlo do Kyjeva náklad, který obsahoval vybavení pro vojáky jako přilby, ochranné vesty a stany | Zdroj: Reuters

Ukrajinská vláda se podle Porošenka snaží poslat humanitární pomoc do měst postižených boji s teroristy. Jde hlavně o vyslání specialistů na opravy transformátorů a elektrického vedení do oblasti Luhansku.

Zásadní je také obnova dodávek vody a zásobování potravinami. Spolu s Červeným křížem teď vláda premiéra Jaceňuka hledá způsob, jak humanitární misi do Luhansku vyslat.

Kyjev přijme jakoukoli humanitární pomoc, ale mezinárodní bez vojenského doprovodu a přicházející na Ukrajinu přes oficiální hraniční přechody.

Sbírky jídla a vybavení pro vojáky

Na samotné Ukrajině se mezitím pořádají sbírky jídla pro vojáky. Na východ se posílají nejvíce trvanlivé instantní polévky, olej, cukr, čaj a cigarety. Pořádají se také peněžní sbírky na nákup vybavení pro bojovníky.

Městské úřady ale upozorňují, že každá schránka s penězi musí být průhledná, označená jménem organizace a jejím telefonním číslem. Musí být také zaplombovaná. Po Kyjevě totiž chodí i podvodníci, kteří sbírají peníze ne pro vojáky, ale pro sebe.

Deník Sivódňa uspořádal pokus a sbíral potraviny u jednoho z kyjevských hypermarketů. Třetina nakupujících výzvy reportérů darování potravin ignorovala.

Jídlo darovali většinou starší lidé nebo rodiny s dětmi. Dobře oblečení lidé produktivního věku prokázali svoji štědrost jen sporadicky. Za tři hodiny nasbírali tři nákupní vozíky potravin. Zítra pojedou ze sběrného centra k vojákům na východ.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme