Merkelová zamířila do Kyjeva. V předvečer ukrajinského Dne nezávislosti

Kyjev, Minsk a Brusel, to jsou místa, kde se v příštích dnech bude jednat o míru na Ukrajině. Diplomatickou ofenzivu dnes odstartovala návštěva německé kancléřky Angely Merkelové v Kyjevě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko

Německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

Nejde o žádnou dlouho plánovanou oficiální návštěvu. Pozvánku dostala Angela Merkelová teprve před pár dny od ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Návštěva Merkelové má být první schůzkou z mnoha, které by nakonec měly vést k míru na východní Ukrajině.

Merkelová přijela v předvečer ukrajinského Dne nezávislosti. Ukrajinci jsou ale k podobným schůzkám politiků skeptičtí. V neděli projde centrem Kyjeva velká vojenská přehlídka, která má ukázat bojovnost a jednotu Ukrajiny.

Angela Merkelová ale podle diplomatických zdrojů možná prezidentu Porošenkovi navrhne, aby na východě přistoupil na příměří, a nesnažil se separatisty porazit na hlavu. Mohl by tím ruského prezidenta Vladimira Putina vyprovokovat k ostré reakci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cestě německé kancléřky do Kyjeva mluvil zpravodaj Vojtěch Berger

„Nepotřebujeme příměří, ale vítězství. Každé dočasné řešení je špatné. Rusům nevěříme - a Merkelové taky ne,“ říká mladá Kyjevanka a její přítel souhlasí:

„Každý stát si hlídá svoje vlastní zájmy a Německo je s Ruskem úzce svázané obchodem. My chceme od Evropské unie bezvízový styk, garance bezpečnosti proti Rusku.“

Po návštěvě německé kancléřky Merkelové v Kyjevě se na cestu vydá ukrajinský prezident Porošenko. Příští týden ho čeká summit v Minsku, kde by měl osobně jednat i s Vladimirem Putinem.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme