Pořadím Moto GP může zamíchat i špatné počasí. Pršet ale nemá

Přes sto tisíc motocyklových fanoušků se chystá dnes na brněnský Masarykův okruh, aby viděli další závod mistrovství světa. Zatímco část servisních informací poskytuje fanouškům i Český rozhlas, sami jezdci by uvítali spíše podrobnou předpověď počasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykův okruh v Brně

Masarykův okruh v Brně | Foto: Ondřej Jánoška

V pátek dešťová přeháňka zkomplikovala trénink královské kubatury, včera výrazně ovlivnila výsledky kvalifikace třídy Moto3. A přestože Jakub Kornfeil tvrdí, že počasí je mu jedno, pak po kvalifikaci byl hodně rozladěný.

„To je přesně, co jsem říkal, že když ve druhém kole kvalifikace začne pršet. A to se přesně dneska stalo,“ neskryl podráždění Kornfeil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký vliv má počasí na výkony na Moto GP, přibližuje Eva Kézrová

Takže nakonec byl rád za 13. místo na startu, přestože tady zajel čtvrtý tréninkový čas. Paradoxně Kornfeilův tým Calvo věděl, že bude pršet. Počasí získávají z meteostanice i radaru.

Jenže ani to nepomohlo, protože kyjovský mladík prostě do začátku deště nestihl zajet rychlejší čas a nakonec mu v závěru kvalifikace pomohlo, že trať alespoň trochu oschla.

To v týmu Red Bull KTM, za který jezdí Karel Hanika, počasí příliš neřeší. „Varoval jsem tým, že bude pršet, a splnilo se to, takže všichni jsou rádi, že předpověď zatím funguje,“ říká Hanika s tím, že i jeho tým se předem informuje o podmínkách, které mají při závodě nastat.

Ale už se nedají ovlivnit následky - Karel Hanika na mokré trati dostal hightsider a pak už nebyl schopen vylepšit svůj čas, takže odstartuje ze 17. pozice. Stejně jako Karel Abraham v královské třídě.

Tady většinou týmy více experimentují a zároveň riskují. A znát přesnou předpověď počasí může být důležité, zvláště pokud mají přijít přeháňky.

„Je to hodně nepříjemná jízda na tom, nebezpečná jízda, bych řekl. Ničí se pneumatiky, nikdo neví, jak to má nastavit. Prostě není to vůbec ideální, takže kdyby bylo mokro, tak bychom se s tím nějak poprali. Když bude sucho, tak pojedeme to, co umíme. Pokud bude půl na půl, tak to bude risk,“ shrnuje Karel Abraham.

Mimochodem Automotodrom vydává na závod vždy předpověď počasí, a to díky informacím meteorologů z nedalekého letiště Tuřany. Na dnešek předpovídají 23 stupňů, zataženo, ale bez deště.

Dopravní situaci kolem Brna bude podrobně sledovat Zelená vlna a na ráno a odpoledne se chystají dokonce zvláštní relace.

Masarykův okruh v Brně - Grand Prix silničních motocyklů | Foto: Michal Jindra

Eva Kézrová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme