Evropští farmáři sčítají ztráty vzniklé ruským embargem a hledají nové trhy

Minimálně rok bude platit ruské embargo na dovoz potravinářských výrobků ze Západu. Země Evropské unie sčítají, jaké ztráty jim to přinese, a hledají, jak je nahradit. Polsko řeší hlavně dopad ruského embarga na export evropského ovoce a zeleniny. Právě dnes proto jedná v Bruselu ministr zemědělství Marek Sawicki o kompenzaci pro polské pěstitele a chovatele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenina

Zelenina | Foto: Comstock Images

Jezte víc polských jablek! vyzývají vlastenecky tamní média. Poláci totiž snědí v průměru každoročně asi 15 kilogramů jablek na hlavu. Kdyby snědli dvojnásobek, prý by to vyřešilo nečekaný nadbytek tohoto ovoce.

Právě jablka jsou dobrým příkladem toho, jak drastický dopad má ruská embargo na polské zemědělce a výrobce potravin. V posledních letech jich polští pěstitelé vyváželi každoročně do Ruska okolo 700 tisíc tun. Teď pro takové množství hledají zoufale odbyt v Jižní Americe, Asii, Africe a také na domácím trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajové Českého rozhlasu zjišťovali dopady ruských odvetných sankcí na Polsko, Řecko a Německo

A podobné je to i s ostatními zemědělskými produkty. Jen loni jich Poláci exportovali do Ruska celkem za půl miliardy eur, v přepočtu asi za 14 miliard korun. I proto teď žádá polský ministr zemědělství Marek Sawicki, aby Brusel věnoval na odškodnění zemědělců podstatně víc než 125 milionů eur.

Ruská odpověď na západní sankce mimořádně tvrdě dopadla také na řecký agrární sektor. Pěstitelé ovoce a zeleniny na severu země už tak bojovali s krizí a byli na vývozu do Ruska závislí.

Řecké společnosti, které prodávají a do Ruska vyvážejí ovoce a zeleninu, vyčíslily škodu v přepočtu na 5 miliard korun. Vrcholí sklizeň broskví, které z velké části měly jít na ruský trh. „60 procent broskví, které tu sklidíme, jde do Ruska. Polovina úrody kiwi jde do Ruska, 60 procent broskvové šťávy jde do Ruska,“ vypočítává mluvčí farmářů Christos Ianakakis pro rozhlas ARD.

Kurzarbeit by mohl fungovat už příští rok, shodli se ve sněmovně zástupci podnikatelů a odborů

Číst článek

Vláda proto chce hledat nové trhy a zároveň chce firmám platit kompenzace, mimo jiné i z peněz, které má vyčlenit Evropská komise. Prezidentka řeckého svazu exportérů Christina Sakellaridesová uvedla, že postiženi jsou i výrobci sýrů a rybáři.

Ministerstvo zahraničí jedná s Moskvou. I když Řecko jako člen EU bude plnit své povinnosti, chce zároveň ochránit svůj export do Ruska, uvedlo ministerstvo.

Německo pro jednotný postup EU v otázce odškodnění

V Německu se ruské sankce dotknou vývozu masa a mléčných produktů, za vážný problém pro domácí ekonomiku to ale naši západní sousedé nepovažují. Export těchto komodit do Ruska pozvolna klesal ještě předtím, než Kreml embargo ohlásil.

Ministr zemědělství Christian Smidt počítá s jistým růstem cen a turbulencemi na trhu, v případě ovoce a zeleniny budou němečtí exportéři hledat náhradní trhy, které by měly být dostupné zejména v Číně. Německý potravinářský průmysl by se měl podle Schmidta adaptovat na novou situaci.

Případné kompenzace výrobcům, kterým sankce kazí obchody, jsou zatím otevřené téma. Podle Berlína by se o nich měla poradit nejprve Evropská unie a přijmout v této otázce závazný postup pro všechny členské státy.

Vít Pohanka, Pavel Polák, Marika Táborská, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme