Ústav pro studium totality má novou vědeckou radu, je v ní 5 cizinců

Hlavní rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) schválila všech 11 kandidátů do nové vědecké rady, které navrhl nový šéf ústavu Zdeněk Hazdra. Ve vědecké radě, která je poradním orgánem ředitele, zasedne šest českých a pět zahraničních odborníků. Jsou mezi nimi historici, politologové i další zástupci společenskovědních disciplín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav pro studium totalitních režimů

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Filip Jandourek

Sedmičlenná hlavní rada schválila po téměř dvouhodinovém jednání všechny kandidáty jednomyslně.

"Hlavním kritériem byla odbornost, profesní uznání v akademických kruzích. Tito lidé mohou být přínosní pro činnost ÚSTR,“ řekl ČTK a České televizi po zasedání Hazdra. Do budoucna předpokládá, že se rada rozšíří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové vědecké radě i situaci uvnitř ÚSTR mluvil ve Stalo se dnes první náměstek ředitele ústavu Ondřej Matějka

Ve vědecké radě usedne historička umění Milena Bartlová, historik a profesor českých dějin Zdeněk Beneš či německý historik Detlef Brandes. Dále tam bude americká historička a spisovatelka českého původu Paulina Brenová, která se zaměřuje na moderní dějiny střední a východní Evropy, a dánský historik a bohemista Peter Bugge.

K dalším členům patří americká historička a germanistka Cathleen Giustinová, mediální historik Jakub Končelík, americký historik a politolog Mark Kramer, politoložka Blanka Mouralová, kulturoložka a literární vědkyně Libora Oates-Indruchová a historik a politolog Michal Pehr.

Osazenstvo předminulé vědecké rady loni na jaře odešlo na protest proti odvolání tehdejšího ředitele Daniela Hermana a nástupu nové ředitelky Pavly Foglové. Tyto kroky kritizovali i někteří politici. Minulá vědecká rada skončila letos na jaře s koncem funkčního období Foglové.

‘Poměry v ÚSTR se projasňují‘

Nový ředitel ÚSTR Hazdra při červnovém slyšení v Senátu varoval, že instituce je v ohrožení kvůli sporům, které jí zmítají, a taky kvůli tomu, že většina společnosti se o ústav nezajímá. Hazdrův první náměstek Ondřej Matějka věří, že i nová vědecká rada přispěje ke zklidnění situace v ústavu. Tu se prý novému vedení už daří stabilizovat.

„Já si myslím, že se nám teď daří vnitřní situaci stabilizovat, nastavit standardní mechanismy řízení, které tam dlouhou dobu nebyly; to znamená, aby bylo jasné, co vlastně historici mají dělat, aby věděli, za jakých podmínek mají pracovat,“ řekl Radiožurnálu Matějka a doplnil:

„To je věc, která je samozřejmě trochu nepříjemná, ale zároveň vede k tomu, že se aspoň poměry uvnitř projasní a projasňují, což se děje. A myslím si i celkově, že se velmi snažíme komunikovat dovnitř ústavu, což je asi to hlavní. Ostatně i to hlavní ohnisko sporů bylo vždycky uvnitř ústavu.“

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme