Diag Human spor o miliardy nevzdává. Obrátí se na zahraniční exekuční soudy

Česká republika vyhrála podle ministerstva zdravotnictví 18 let trvající spor s firmou Diag Human. Dnes jsem o tom nezvratně přesvědčen, řekl šéf resortu Svatopluk Němeček Českému rozhlasu. Firma Diag Human oznámila, že se kvůli výroku arbitrů obrátí na zahraniční exekuční soudy. Spor o 11 miliard korun tak zřejmě nekončí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (vpravo) a advokát Tomáš Sokol  vystoupili na tiskové konferenci k usnesení rozhodců

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (vpravo) a advokát Tomáš Sokol vystoupili na tiskové konferenci k usnesení rozhodců | Zdroj: ČTK

Právníci ministerstva zdravotnictví studovali takzvaný rozhodčí nález celý víkend. Ministr Svatopluk Nemeček z ČSSD také celou dobu říkal, že Česko podle všeho vyhrálo.

„Dnes jsem o tom nezvratně přesvědčen. Během víkendu pokračovala analýza jak našich právníků, tak právních kanceláří, se kterými spolupracujeme na případu Diag Human, a vyplývají z toho dvě věci:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zdravotnitví Svatopluk Němeček mluvil o výsledku sporu s firmou Diag Human na Radiožurnálu

„Že arbitrážní řízení po 18 letech končí a že vítězem tohoto sporu je v plném rozsahu Česká republika,“ řekl ministr v dnešním rozhovoru pro Český rozhlas.

To, že se Diag Human obrátí na zahraniční exekuční soudy, se podle něj dalo očekávat.

„Samozřejmě Diag Human už teď nemá v tom sporu co ztratit. Protože v České republice je věc u konce a my nic platit nebudeme. Že to Diag asi v zahraničí zkusí, se dalo předpokládat, konec konců zkouší to už několik let, ale nic to nemění na naší právní pozici.“

Letitý spor o miliardy
V roce 1991 ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy a předběžně vybralo nabídku dánské firmy. Ta ale pak ve výběrovém řízení neuspěla. Tehdejší ministr Martin Bojar jí napsal, že kvůli spojení s nedůvěryhodným českým partnerem. Tím byl právě dnešní Diag Human. Firma se od té doby pře s Českou republikou o miliardy.

„Jenom připomínám, že s Diag jsme už ve čtyřech jurisdikcích v zahraničí spor vyhráli – bylo to Švýcarsko, Velká Británie, Rakousko, Francie. Myslím si, že po tom rozhodnutí arbitrů máme dnes mnohem silnější právní pozici,“ zdůraznil ministr zdravotnictví.

„Zdá se, že poslední výrok vyznívá příznivě vůči České republice, že by snad mohl znamenat to, že Česká republika už nebude muset nic platit,“ míní předseda vlády Bohumil Sobotka.

„Což by samozřejmě z pohledu daňových poplatníků bylo dobře. Předpokládám, že pan ministr zdravotnictví bude informovat vládu během jejího středečního zasedání tak, abychom přesně věděli, jaká je analýza rozhodnutí rozhodčího soudu,“ poznamenal premiér.

Diag se dovolává arbitráže z roku 2008

Diag Human ale trvá na tom, že Česko bude muset za zmařený obchod s krevní plazmou zaplatit. Podle společnosti nadále platí arbitráž z roku 2008. Podle té měla Česká republika firmě vyplatit 11 miliard korun a úroky by mohly stále růst. Vláda se proti tomu odvolala.

Už v roce 2002 rozhodci potvrdili, že Česko má firmě poslat na účet přes 300 milionů za poškození dobrého jména. To vláda tehdy udělala. Ministerstvo zdravotnictví čte současný verdikt tak, že tím spor skončil.

„Výsledkem rozhodčího senátu je jasné konstatování a jasná deklarace, že řízení mělo být zastaveno již v roce 2002 a že všechna rozhodnutí od tohoto momentu jsou právně neúčinná,“ poznamenal k verdiktu rozhodčího senátu ministr Němeček.

Diag s interpretací ministerstva nesouhlasí: „Rozhodčí řízení skončilo ve své přezkumné fázi, aniž zamítlo žalobu Diag Human, nebo změnilo výrok nálezu ze dne 4. 8. 2008. Tento nález nepřestal právně existovat jen proto, že s ním neúspěšná strana sporu nesouhlasí. Je pravomocný a vykonatelný,“ uvedla firma v dnešní tiskové zprávě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Arbitráž skončila, míní Jan Kalvoda, právní zástupce Diag Human

O tom, zda je nález arbitrů z roku 2008 platný či neplatný, podle ní musí rozhodnout exekuční soud.

Česká republika by podle Jan Kalvody, právního zástupce Diag Human, měla situaci podrobit analýze a odpovědět si na otázku: jakým způsobem se u nás ruší rozsudky, či rozhodčí nálezy?

„A zjistila by, že nikoliv nějakým usnesením a nějakou polovětou v odůvodnění usnesení, když závazný je pouze výrok toho usnesení.“ Právě ten podle něho nezní v definitivní prospěch republiky.

„Arbitráž skončila. Rozhodci jsou už bývalí rozhodci a už v té věci nemají žádnou pravomoc,“ zdůraznil Jan Kalvoda, právní zástupce společnosti Diag Human.

Česko chce vymáhat náklady řízení

Stát bude po Diag Human vymáhat peníze, které vynaložil na právní zastoupení v arbitrážích. Podle náměstka resortu pro ekonomiku Davida Kotrise jde o desítky milionů korun.

„Už jsme vymohli první částky a budeme pokračovat i nadále. V Anglii už máme exekuční titul na 9 milionů, nyní se rozběhne další soud v Anglii ohledně těch nákladů.“

„A z propočtu, který kolegové dělali, očekáváme, že můžeme vysoudit zhruba 25 až 30 milionů zpět,“ řekl náměstek.

Helena Šulcová, Lenka Jansová, mta, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme