Kostelec na Tachovsku získal ocenění Vesnice roku v Plzeňském kraji

Vítězem soutěže Vesnice roku v Plzeňském kraji se stal Kostelec na Tachovsku. Obec soutěží už deset let a v minulosti získala řadu ocenění, ale teprve letos se ji podařilo vybojovat celkové prvenství a získat Zlatou stuhu. Do jubilejního dvacátého ročníku soutěže se přihlásilo 16 obcí kraje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

paragraf hasiči §§

paragraf hasiči §§ | Foto: Tomáš Adamec

„Kostelec se podílí na společném budování vesnice. Jde nám o to, aby tady v pohraničí vesnice nevymíraly, aby tady byly děti, zůstávaly tady mladé rodiny. Napomáhají tomu spolkovému životu,“ míní Zdeňka Hauserová, která seděla v hodnotitelské komisi za ministerstvo zemědělství.

Podle ní je důležité, že je ve vesnici zabezpečení a možnosti vyžití pro mladé lidi, dále tu jsou například hasiči nebo myslivci.

Kostelec má i vlastní obecní kroniku, do které se zapisují všechny kulturní a sportovní akce, významná životní jubilea.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Vesnici roku Plzeňského kraje natáčela reportérka Monika Zettlová

„Žije se tady dobře. Od doby, kdy jsem se sem v roce 1971 nastěhoval, se toho hodně změnilo. Upravuje se to, neleží to tady ladem. Každý měsíc, někdy i dvakrát do měsíce, se tady dějí nějaké akce. Buď jsou to poutě, cyklokros, drakiáda, Pohádkový les, lampionový průvod,“ vypočítává kronikář Václav Smolík.

Jaroslav Fichtl se do obce přestěhoval s rodinou před půl rokem. Líbí se mu, že je v Kostelci hokejový a fotbalový tým, hraje se tady ping pong. Oceňuje i to, že jsou ve vesnici hasiči, kteří se o všechno starají, a budují se tu obytné zóny.

„Vybral jsem si Kostelec, protože jsem tudy jezdil na kole, projížděl jsem tudy už před sedmi lety a už tenkrát mě ta obec zaujala. S rodinou jsme se rozhodovali, kde si postavíme rodinný domek, a toto byla jasná volba,“ vypráví Fichtl.

„Všechno funguje, každý se tady chová kamarádsky. I to, jak spolu lidé táhnou za jeden provaz, se jen tak nevidí,“ dodává.

31. srpna Kostelec čeká celostátní kolo soutěže o Vesnici roku.

Monika Červená, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme