Domácí chov koní stagnuje, zvířata se přesto daří vyvážet

Domácí chov se v posledních letech v Česku nerozvíjí, počet koní stoupá hlavně kvůli dovozu. I tak ale existují chovatelé, kteří se nevzdávají a jsou schopni dodat české zvíře i do zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kůň v ohradě

Kůň v ohradě | Foto: Jana Sotonová

To je i případ farmy v Proseči pod Křemešníkem, která patří k největším na Vysočině.

Chovem koní se zabývají už desetiletí. Ve stájích a na pastvinách mají téměř 90 koní. V současné době se tu kromě jízdárny a výcvikového centra nachází i testační odchovna hřebců.

„To je státem dotovaná odchovna, vždycky přijede komise, přetřídí, přebere, zhodnotí, jak vypadají a vytřídí se horší a lepší. Ti postupují dál. Horší jdou pak do práce do lesa a na nějaké ty hobby aktivity,“ dodává chovatel Zdeněk Hrnčíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ačkoliv domácí chov koní stagnuje, někteří chovatelé dodávají zvířata za hranice. Více zjistila redaktorka ČRo Kristina Lamperová na farmě Hnčíř

Z jeho chovu se každý rok prodá minimálně sedm hříbat, která projdou řádným výcvikem a prodávají se do celého světa. Někteří dokonce jezdí na olympiádě.

„Nejdál jsme prodali do Jižní Korei. Pak máme také jednoho, na kterém jezdí pětibojaři i náš olympionik.“

Podle majitele farmy Hrnčíř domácí chovy v republice stagnují hlavně proto, že je oslabená ekonomika.

Koní v Česku přibývá, na Vysočině jich je méně než v ostatních krajích

Číst článek

„Je to díky tomu, že se oslabila ekonomika všeobecně, takže se šetří a míň se připouští, takže na odchov a na tyhle záležitosti je málo koní. Není z čeho třídit, z čeho vybírat. Je to takový začarovaný kruh,“ vysvětluje situaci pan Hrnčíř.

Ačkoliv se domácí chov koní nevyvíjí, do Česka proudí čím dál víc zvířat ze zahraničí. Je to dáno tím, že za komunismu nebyl prostor ani finance na šlechtění a práci s koňmi. Tak vznikla téměř čtyřicetiletá pauza, kterou dnes těžce doháníme. To, že si dovezeme koně ze zahraničí, ale podle pana Hrnčíře nemusí být vždycky výhra.

„Ten importovaný stojí třikrát tolik. Mají lepší chovy než my. My jsme tak nějak tápali. Nevědělo se a ani nemohlo za toho režimu, tak se to dělalo tak, jak se to dělalo. V zahraničí mají koně vyšlechtěné na vrcholový sport, ale mají taky hodně odpadu a ten odpad potom občas putuje sem,“ dodal.

Stav koní na území ČR od roku 1945 do roku 2014 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme