Firmy na Liberecku mají velký zájem o poskytování dotované studentské praxe

Firmy na Liberecku se doslova rvou o dotované studenty. Díky projektu odborných stáží pro mladé, které v převážné míře platí Evropská unie, mají absolventi velkou šanci najít trvalé zaměstnání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tvořivá dílna

Tvořivá dílna | Foto: Romana Lehmannová

„Určitě je to začarovaný kruh, protože pokud si student nenajde praxi už během studia nebo alespoň nějaké brigády, tak je to strašně těžké tu praxi získat,“ říká 26letá vysokoškolačka Eva z Liberce. Podle ní je bez praxe obtížné sehnat trvalé zaměstnání.

„A firmy vlastně očekávají, že člověk už bude něco umět, a vyhledávají si lidi podle toho, že už něco dokázali, že už někde pracovali. Proto si myslím, že ti absolventi to mají hrozně těžké, protože tu praxi získat není nic jednoduchého Je to vlastně hledání jehly v kupce sena."

Přehrát

00:00 / 00:00

O poskytování dotované praxe absolventům škol mluvila Eva Bernáthová

Eva po dokončení školy absolvovala řadu výběrových řízení a neuspěla právě proto, že za sebou neměla praxi. Při brouzdání na internetu ale objevila Stáž po mladé.

Vybrala si ji firma Libea v libereckých Vratislavicích, která mimo jiné proslula výrobou vlajek. Eva se zabývá obchodní činností a podle výrobního ředitele Jiřího Šafáře jí to jde dobře. Praxi má zajištěnou na rok.

„Nepochybně rok praxe, kterou tento program umožňuje, je dostatečně dlouhá na to, aby firma poznala, zda je tento člověk vhodný na práci, na kterou byl přijat, a v kladném případě mu nabídla pokračování pracovního poměru."

O program stáží pro mladé je v Libereckém kraji velký zájem, více než 150 jich o dotaci podle zdejšího úřadu práce požádalo.

Pokud splní všechny podmínky, zaplatí jim úřad práce mzdu absolventů, sociální a zdravotní pojištění, a pokud je nutná rekvalifikace, i na to firma může peníze dostat.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme