Ve Frýdku-Místku nepanuje shoda o budoucí památkové zóně

Rozpory panují ve Frýdku-Místku kolem podoby nové památkové zóny. Památkáři totiž chtějí tímto způsobem chránit zhruba dvakrát větší území, než prosazují vlastníci historických budov spolu s městem. Město začalo zónu plánovat poté, co jednu z vůbec nejcennějších textilek, 130 let starou Landsbergerovu přádelnu, zbouraly bagry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frýdek Místek

Frýdek Místek | Foto: Frýdek-Místek

„Jde o sklady u haly ČD a na Staroměstské ulici. Potom přední část budovy na Těšínské ulici a bývalá Nuemannova přádelna,“ vyjmenovává Jiří Karásek ze společnosti Textil Invest Group historické budovy, které je firma ochotna zahrnout do nové památkové zóny.

Jenže podle památkářů to nestačí. Hranice chráněného území navrhují zhruba dvakrát větší než majitelé budov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sport o podobu památkové zóny sleduje reportérka ČRo Iva Havlíčková

„Kromě 4 budov nejvýznamnějších přádelen vidíme značné hodnoty i na severozápadní části území, kde se začaly rozvíjet počátky textilního průmyslu,“ vysvětluje Michal Zezula, ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě.

Najít kompromisní variantu s vlastníky budov se nepovedlo ani po několikaměsíčním vyjednávání.

„Z pohledu budoucího využití by to bylo komplikované. Navíc síly, které by se mohly koncentrovat na 4 nejhodnotnější budovy, by se tříštily do těch nehodnotných. Šlo by o kapacitu lidskou, úřední i finanční,“ argumentuje Jiří Karásek.

„Pokud nedojde k plné shodě, odejde dopis na ministerstvo kultury s tím, že máme 2 varianty památkové zóny. Ministerstvo se bude muset nějak vyjádřit,“ odhaduje další vývoj primátor Frýdku-Místku Michael Pobucký z ČSSD.

Město se podle primátora kloní raději ke střízlivější variantě. Od majitelů chce ale veřejný slib, že už nenechají zdemolovat žádnou cenou budovu, jako se to stalo v případě Landsbergerovy přádelny.

Iva Havlíčková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme