Na centrum Doněcku dopadly rakety, na místě jsou mrtví

Na jednu z hlavních ulic východoukrajinského Doněcku, bulvár Tarase Ševčenka, brzy odpoledne dopadla raketa a zničila budovu tamního domu kultury. Zatím není jasné, kdo ji odpálil. Cílem byla zřejmě vláda městské čtvrti, která stojí vedle a zůstala neporušena.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na centrum Doněcku dopadly rakety, jedna zničila budovu tamního domu kultury

Na centrum Doněcku dopadly rakety, jedna zničila budovu tamního domu kultury | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu přímo v Doněcku rakety zasáhly také obytné domy kolem.

Všechny byty mají vlivem tlakové vlny vysklená okna, někteří lidé jsou zraněni střepinami.

Celé místo je obklopeno jak vojáky Doněcké lidové republiky, tak dobrovolníky, kteří ho uzavřeli, protože na zemi je strhané elektrické a trolejbusové vedení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve východoukrajinském Doněcku mluvil tamní zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Útok si vyžádal také několik mrtvých, kteří uhořeli v autech, na která rakety dopadly. O život takto přišli nejméně 3 lidé.

O Doněck stále bojuje ukrajinská armáda s proruskými separatisty.

Kyjev dnes opět obvinil Rusko, že posílá na východ Ukrajiny vojáky. U Novoazovska na jihu Doněcké oblasti prý ruští vojáci obsadili několik vesnic.

Ukrajinská Rada pro národní bezpečnost a obranu potvrdila, že proruští povstalci obklíčili velmi početnou, možná několikatisícovou skupinu ukrajinských vojáků u města Ilovajsk východně od Doněcku.


Podle ukrajinského ministerstva vnitra je to tím, že z Ruska na Ukrajinu v posledních dnech proniklo velké množství těžké vojenské techniky, které Ukrajinci nejsou schopni čelit.

Samotní vojáci a jejich příbuzní si stěžují na to, že jim ukrajinský štáb obrany posílá dostatečnou pomoc nebo že přichází velmi pomalu.

Ukrajinská armáda registruje další podezřelé pohyby ruských vojsk podél hranice

Číst článek

Právě proti tomu dnes protestovali v Kyjevě před prezidentským palácem příbuzní, známí, přátelé a zejména vojáci z oddílů, které bojují na východě, a momentálně jsou jinde - doma, například v Kyjevě.

Ukrajina zvažuje uzavření hranice s Ruskem

Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové dnes řekl, že klíčovým problémem ukrajinské krize jsou dodávky ruských zbraní a přesuny tamních ozbrojenců na východní Ukrajinu

Základním předpokladem pro klid zbraní je prý dohoda o důkladném zabezpečení hranic. Kyjev dokonce uvažuje o úplném uzavření ukrajinsko-ruské hranice.

Ruská nezávislá média mezitím upozorňují na případy padlých vojáků, u kterých není jasné, jestli nezemřeli právě na ukrajinském území, i když oficiálně se účastnili armádního cvičení.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme