Vědci v Brazílii zkouší zmutovat komára. Mohl by bojovat proti horečce dengue

V Brazílii se rozjíždí projekt, který by mohl pomoct skoncovat s horečkou dengue na celém světě. Chorobu, která se vyznačuje vysokými horečkami a může být smrtelná, přenášejí komáři. Doposud neexistuje žádná vakcína ani léčba. Pomoct by přitom mohli zase komáři - vědci spoléhají na genetickou manipulaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár tropický (Aedes aegypti)

Komár tropický (Aedes aegypti) | Foto: James Gathany, Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

V Brazilském Campinas měli od začátku roku 40 tisíc případů dengue. Pět z toho smrtelných. Možnou spásu vyvíjejí v tomto městě v malé laboratoři britské firmy Oxitec. Je plná komárů.

Vědci jim vytvářejí ideální podmínky pro vývoj. Larvám nabízejí stabilní teplotou 25 stupňů ve vodě a 27 ve vzduchu, aby se mohly zakuklit a dál vyvíjet. Podobně jako to dělají v přírodě - v loužích a na vodních plochách s teplou vodou. V tu chvíli je ten pravý čas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projekt, který by měl skoncovat s herečkou dengue, se zajímal zpravodaj ČRo David Koubek

„V této fázi sbíráme kukly, oddělujeme je od larev, které se ještě nezakuklily. A pak je rozdělíme podle pohlaví, protože vyrábíme jen samečky," říká Sofia Pintová, portugalská genetička a vedoucí ‚komářího programu‘ firmy Oxitec.

Vyrábět je to správné slovo. Vědci totiž dělají z komářích samečků zbraně, které nepozorovaně proniknou mezi vlastní populaci a postupně ji zahubí. Komárům totiž v laboratoři mění genetickou výbavu a oni tak na své potomky přenášejí gen, který způsobí, že samečci budoucí generace nejsou schopni oplodnit vajíčka od samiček.

„Teď nás čeká druhý krok, registrace produktu, který budeme moci běžně prodávat. Spoléháme na to, že se nám to povede. Ale je to něco nového, je to první geneticky modifikovaný hmyz na světě, který by měl být schválen pro komerční použití, tak to bude chvíli trvat," dodává Sofia Pintová.

Zatím jsou v laboratoři schopní odchovat týdně 2 miliony takových likvidačních komárů. A testy v terénu - v Brazílii, na Kajmanských ostrovech a v Malajsii - údajně dopadly dobře. Při vypuštění nových členovců se sice nejdřív komáří populace rozrostla, ale v průběhu 4 měsíců bylo o 85 procent nebezpečného hmyzu méně.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme