‚Železná lady‘ Hosszuová sbírá plavecké medaile, respekt soupeřek ale ztrácí

Maďarská plavkyně Katinka Hosszuová sbírá na pomalu vrcholícím evropském šampionátu jednu medaili za druhou a bezesporu je jednou z největších hvězd bazénových soutěží. Respekt u mnoha špičkových plavců přesto nemá. V Berlíně se totiž jasně ukazuje, že místo ryze sportovních výzev se jí plavání stalo výnosným marketingovým byznysem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost Katinky Hosszuové na ME v Berlíně

Radost Katinky Hosszuové na ME v Berlíně | Zdroj: Reuters

„Kdyby se soustředila na disciplíny, kde fakt může vyhrát a plavat světáky, tak plave 5 disciplín. Časy má výborné, ale ne takové, jako by mohla," domnívá se Simona Baumrtová.

„Myslí si, že je Iron lady, má svaly jako chlap, nechápu ten smysl,“ naráží česká znakařka Simona Baumrtová na to, že pětadvacetiletá rodačka z Pécse přijela do Berlína s neuvěřitelným počtem deseti nahlášených startů. A to pouze v individuálních závodech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už mnohokrát viděl na ME v Berlíně Katinku Hosszuovou v akci reportér ČRo Michal Jurman

Zvládnout podobnou zátěž ale jednoznačně není v lidských silách a tak i Hosszuová odcházela už z bazénu na berlínském Velodromu jako poražená. Například, když čtvrt hodinu po zisku zlata na polohové čtyřstovce, nastoupila do znakařského semifinále na 200 metrů.

„To není možné zvládnout. A odpoledne má semifinále polohovky na 200 metrů, finále stovky kraulu a 100 znak,“ nahlíží do programu Maďarky Baumrtová.

„Nerozumím tomu. Šel bych i trochu dál a odsoudil bych to, protože to nejde vydržet,“ myslí si trenér Barbory Závadové Jaroslav Strnad.

Baumrtové se v Berlíně výsledkově nedařilo. Mistrovství je divné, lituje

Číst článek

Hosszuová se právě s oběma českými špičkovými plavkyněmi potkává na startu vrcholných akcí a hlavně své účasti v polohových závodech bere hodně vážně. Pak jsou ale také závody, které mají ryze marketingový účel.

Velké množství startů má potvrdit image „Železné lady". Plavecké dámy, pro kterou neexistuje žádná překážka. Trojnásobná světová rekordmanka z krátkého bazénu šla dokonce v tomto směru tak daleko, že se letos vrhla už i na dálkové plavání na otevřené vodě.

Boj o slávu přitom leckdy nemá příliš společného s fair play. Hosszuová startuje na pomalu všech tratích i navzdory tomu, že jiné odpočaté plavkyně by třeba měly v konkrétním závodě větší šanci na úspěch.

Katinka Hosszuová je jednou z největších tváří plaveckého ME v Berlíně.jpg | Foto: Michal Jurman

„Přijde mi to sobecké. Semifinále na 200 metrů znak mohla plavat první náhradnice. Ona musela tušit, že poplave špatně,“ říká česká znakařka Baumrtová.

Podobné názory, jaké má na 10 individuálních startů Hosszuové Baumrtová, sdílí většina plavců. Skvělou výkonnost totiž maďarské hvězdě nemůže nikdo upřít, navíc nedá se říct, že by jistá sportovní svéhlavost byla jen a pouze z její hlavy.

„Se svým manželem, trenérem jezdí do Ameriky a objíždí všechny závody, to není úplně můj styl,“ naráží Barbora Závadová na osobu Shanea Tusupa, který nejen Hoszuovou trénuje, ale také kolem ní vytváří onen mediální obraz nezničitelné maďarské superhrdinky.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme