BBC vybírala nejlepší kytarový riff, vyhráli Led Zeppelin se skladbou Whole Lotta Love

Britští posluchači vybrali nejlepší kytarový riff 20. století. V anketě rozhlasové stanice BBC Radio 2 zvítězila skladba skupiny Led Zeppelin Whole Lotta Love. Tato rocková klasika se dostala na čelo seznamu stovky krátkých kytarových motivů, který sestavili zaměstnanci rádia, kritici a hudební producenti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina Led Zeppelin

Skupina Led Zeppelin | Foto: www.ledzeppelin.com

Kytarista skupiny Led Zeppelin Jimmy Page prohlásil, že ho vítězství v hlasování posluchačů zaskočilo.

"Chtěl jsem riff, který lidi opravdu dostane, který jim vyloudí úsměv na tváři. Ale když jsme ho hráli s kapelou, tak jsme se do toho opravdu hodně položili," prozradil.

Podle producenta Steva Levina je skladba Whole Lotta Love jednou z nejdůležitějších kytarových riffů 20. století. "Jakmile z něj uslyšíte dvě noty, okamžitě poznáte, co to je."

Přehrát

00:00 / 00:00

O anketě a kytarových riffech mluvil rockový kytarista a skladatel Michal Pavlíček

„Kytarový riff je taková výrazná figurka, která má silný moment zapamatování. Je to jako refrén v písničce. Mohou to být třeba jen dva takty. Tento vyhlášený riff u skupiny Led Zeppelin je pro mě asi taky nejlepší,“ souhlasí s vítězem jeden z nejlepších českých rockových kytaristů Michal Pavlíček.

Sám je autorem skladeb pro skupiny Pražský výběr, Stromboli a BSP, například písničky Země vzdálená nebo Pražákům je hej.

Za své nejlepší riffy považuje ty ze skladeb pro Pražský výběr. „Například Na václavském Václaváku, Pražákům je hej, Zubatá. To jsou věci, které nějakým zásadním způsobem charakterizují písničku. Stačí zahrát jeden takt a člověk ví, která bije," dodává Pavlíček.

Na druhém místě se umístila skladba Sweet Child O' Mine skupiny Guns 'N' Roses a o třetí místo se podělily skladby Back In Black od australských AC/DC a Smoke On The Water od Deep Purple.

ČTK, Tomáš Pilát, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme