V Berlíně se sešli ministři zahraničí Ukrajiny a Ruska. Řešit budou příměří na východě Ukrajiny

V Berlíně se sešli ministři zahraničí Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie. Měli by jednat o ukrajinské krizi, včetně bojů na východě země a cestě konvoje ruských kamionů s humanitární pomocí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v Berlíně se k jednání sešli (zleva) ministři zahraničí Ukrajiny Pavlo Klimkin, Laurent Fabius z Francie, Frank-Walter Steinmeier z Německa a Sergej Lavrov z Ruska

v Berlíně se k jednání sešli (zleva) ministři zahraničí Ukrajiny Pavlo Klimkin, Laurent Fabius z Francie, Frank-Walter Steinmeier z Německa a Sergej Lavrov z Ruska | Zdroj: Reuters

Před zahájením rozhovorů v berlínské vládní vile Borsig předstoupil před novináře spolkový ministr zahraničí Frank Walter Steinmeyer.

Ministr řekl, že znepokojený tím, jak vážná je situace na hranicích Ukrajiny a Ruska. Podle něj se na setkání ministrů nebude jednat o osudu ruského humanitárního konvoje, ale v první řadě o příměří a zastavení bojů na východě země.

"Konec napětí je daleko, stále umírají lidé, stále jsme nedosáhli klidu zbraní. A politické řešení je v nedohlednu," řekl německý ministr.

Boje na východě Ukrajiny pokračují. Armáda pronikla do Luhansku, ale přišla o stíhačku

Číst článek

Frank-Walter Steinmaier před setkáním také zmínil, že dosavadní dojednané dohody z Ženevy a Berlína nebyly dodrženy. Na východě Ukrajiny se stále bojuje.

Po vyjádření Steinmayera se ministři nechali vyfotit před vlajkami svých zemí a vešli do vily, kde jednání začala.

"Proto na pořadu jednání nebude v první řadě osud ruského humanitárního konvoje, o kterém jsme se v posledních dnech hodně bavili, ale půjde najít reálný způsob, jak dosáhnout příměří," dodal.

Zleva francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, ukrajinský Pavlo Klimkin, německý Frank-Walter Steinmaier a ruský Sergej Lavrov | Foto: Reuters

První kamiony z ruského konvoje dorazily k hranicím Ukrajiny. Dál ale stále nesmí

Číst článek

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme