Zvýšení platů politiků o tři procenta projednají senátoři, někteří mají výhrady

Debata o platech politiků a ústavních činitelů se přesouvá do Senátu. Nad sněmovním kompromisem se odpoledne sejdou členové hospodářského výboru. A někteří z nich se netají, že mají k návrhu výhrady. Finální verzi přitom chce horní komora schválit už ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu | Foto: Filip Jandourek

Zvyšování platů projednají jako první členové hospodářského výboru. Nad návrhem ze sněmovny se sejdou odpoledne. A někteří senátoři se netají tím, že mají k výslednému kompromisu výhrady.

„Mě velice rozzlobil způsob schvalování a způsob diskuse, která se kolem toho návrhu zákona rozběhla. Myslím si, že se politici předháněli v tom, kdo navrhne populističtější řešení,“ říká místopředsedkyně výboru Veronika Vrecionová z ODS. Nevylučuje proto ani, že návrh nakonec nepodpoří.

Šéf výboru Jan Hajda z ČSSD ale věří, že novela získá minimálně hlasy vládní koalice. „Předpokládám, že schválí růst o 3 procenta a myslím, že to odpovídá současné situaci ve státě, co můžou poslanci a senátoři dostat,“ míní Hajda.

Platy poslanců a senátorů | Foto: Český rozhlas

Podobně to vidí i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Hned po hlasování ve sněmovně nastínil, jak chce zařídit, aby se návrh nezdržoval v horní komoře.

„Očekávám, že by Senát mohl návrh podpořit. Eventuálně může přijmout i usnesení, že by se jím nezabýval, ale budeme o tom určitě ještě jednat s našimi senátory. Ale myslím, že celá kauza otázky platů ústavních činitelů by tímto mohla být vyřešena pravděpodobně na řadu let,“ předpokládá premiér.

Kdyby se novelu nepodařilo schválit, vzrostly by několik let zmrazené platy poslanců, senátorů, ministrů nebo prezidenta skokově o víc než čtvrtinu. Nezáleží přitom jen na horní komoře parlamentu. Zákon musí do konce roku podepsat také prezident Miloš Zeman.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme