Stavba golfového hřiště pro LOH v přírodní rezervaci popuzuje některé Brazilce

Golf se má po 112 letech vrátit na program olympijských her. V Rio de Janeiru pro něj už staví zcela nové hřiště. V listopadu spustili systém zavlažování a v prosinci mají dosít kompletně trávu. Státní zástupce teď ale připravuje další žalobu k soudu, která má stavbu zastavit, a žádá celý projekt aspoň přepracovat. Odpůrci hřiště ho ale odmítají zcela. Tvrdí, že zásadně naruší vzácný ekosystém.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatrubte na podporu rezervace, píše se na tabuli u protestního tábora. A některá auta troubí.jpg

Zatrubte na podporu rezervace, píše se na tabuli u protestního tábora. A některá auta troubí.jpg | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Ve čtvrti Barra u 14proudé silnice vytrvale prší. U několika stanů jsou transparenty s nápisy. Jeden z nich hlásá: zatrub na obranu rezervace! Na druhém: zločin proti životnímu prostředí.

Pod plachtou se před vytrvalým deštěm schovává pár mladíků. Spíše symbolicky protestují, než že by nějak byli schopní blokovat práce na golfovém hřišti. Jeden z nich se představuje jako Gustavo Wagner, student sociálních věd:

„Miluju olympijské hry. Minule jsem se díval skoro na celé. Sporty, které normálně nevidíš. Ale tohle tady je zločin! Zločin proti lidskosti,“ říká mi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech proti stavbě olympijského golfového hřiště v Rio de Janeiru mluvil tamní zpravodaj David Koubek

Prý tady postavili zájmy byznysu, majitelů pozemků a developerů nade vše. Dokonce zastávka autobusu nazvaná Olympijský golf tady prý byla ještě dříve, než radnice projekt schválila.

Rio přitom už má tři golfová hřiště - a přitom to není sport ani moc oblíbený.

Přesně to přiznával před pár lety v rozhovorech pro média starosta Ria Eduardo Paes. Například v interview pro televizi ESPN. Původně prý nechtěl stavět nové hřiště, chtěl prý využít jedno ze stávajících dvou s dostatečným počtem jamek.

„To ale nevyhovovalo nárokům Mezinárodního olympijského výboru,“ řekl.

Zastávka autobusu Olympijský golf. Podle aktivistů byla v plánech a schválená prý ještě před tím, než radní odklepli stavbu golfu | Foto: David Koubek

Golf versus zástavba

Ale starosta říká, že to je pořád lepší, než kdyby byla výstavba až k samému srdci rezervace. Podle něj je stále lepší, když tam bude golf, než kdyby tam byla zástavba.

Golfové hřiště se dostalo až před soud. Státní zástupce se snaží jeho stavbu už poněkolikáté zablokovat – a přinejmenším změnit projekt.

„Golfové hřiště je v přírodní chráněné oblasti. Brazilská ústava ji považuje za místo, do kterého se nemá zasahovat. Jsou tu druhy, které nikde jinde nežijí, jen v Rio de Janeiru. Ale starosta řekl, že se to tam může zničit,“ říká biolog Marcello Mello z iniciativy Pro koho golf.

Tři jamky navíc mají být na místě přírodního parku. 58 hektarů této ještě přísněji chráněné půdy převedla radnice investorovi, který hřiště staví.

Oblast je chráněnou přírodní zónou, v pozadí už přírodní park. Podle starosty se situace oproti původní díky golfu zlepší | Foto: David Koubek

Právník hnutí Jean Carlos Novaes tvrdí, že celý projekt je protiústavní, a odhaduje navíc škodu pro daňového poplatníka v přepočtu na 10 miliard korun.

„Vyhláška, kterou schválilo město na starostův návrh, dala veřejný majetek soukromníkovi. Je to nejen devastace životního prostředí, ale taky devastace práva a morálky,“

Navíc odpůrci tvrdí, že nikdy neviděli dopis od Mezinárodního olympijského výboru, který by vylučoval uspořádat olympijský golfový turnaj na stávajících sportovištích.

Zvířata na útěku

Reportér při návratu do protestního tábora zjistil, že se trochu rozrostl o pár dalších lidí, na stole pod stanem přibylo jídlo, pláštěnky, plachty proti dešti. Říkají, že odsud i utíkají zvířata, autobus tu přejel krokodýla.

Mladá bioložka Denise Silveirová ukazuje fotky, které udělali, než se začalo hřiště stavět. Jsou na nich kapybary nebo kajman šíronosý, druh, který široko daleko zbyl už jen tady. A také chráněný otakárek plážový.

„Golfové hřiště bude mít většinou jeden druh traviny, která je ale tady úplně cizí,“ říká mi mladá bioložka Denise Silveirová zpátky v protestním stanu. „Bude potřebovat závlahu, může dojít ke kontaminaci. Nebude to žádná ochrana, ale destrukce.“

Připomínám jí ale to, co mimo jiné také připomíná starosta Paes. Tedy že v oblasti byla dřív betonárka…

„Náš starosta tvrdí, že to tady byla zničená oblast. I kdyby byla, tak se zdejší vzácný ekosystém mohl obnovit. Naše právo dokonce přikazuje, abychom takové oblasti pomohli obnovit,“ říká Denise.

I když soud je zatím jiného názoru, tihle lidé tady doufají, že i díky jejich přítomnosti tady, se golfovému hřišti tady skutečně podaří zabránit. A chtějí tady vydržet, i když by mělo pršet tak, jako zrovna teď.

David Koubek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme