Británie posílá nad severní Irák letouny Tornado, zatím jen na průzkum

Britská vláda se dál brání přímému zapojení do vojenských operací proti radikálními islamistům v severním Iráku. Do oblasti ale posílá bojové letouny Tornado. Stroje se mají zatím podílet jen na průzkumných misích. Mezi tím roste tlak na premiéra Davida Camerona, aby přerušil dovolenou a svolal mimořádnou schůzi Dolní sněmovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panavia Tornádo

Panavia Tornádo | Foto: FAS

„Nepředstavujeme si v téhle chvíli bojové úkoly pro Velkou Británii," uvádí nový šéf londýnské diplomacie Philip Hammond.

Britské ministerstvo obrany neuvedlo, kolik letadel se na iráckém nebi objeví. Podle BBC má ale ze základny RAF v kyperském Akrotiri operovat šest až osm strojů.

Letouny Tornado mají v první řadě monitorovat situaci na hoře Sindžar, aby se neopakovala situace z neděle. Britský dopravní letoun tehdy musel na poslední chvíli přerušit shození humanitární pomoci, protože hrozilo nebezpečí pro jezídské utečence na zemi.

Vláda Davida Camerona po vzoru Spojených států uvažuje o vyzbrojení kurdských bojovníků. Britský generál sir Richard Shireff v Timesech obvinil ostrovní politiky, že se „děsí jakékoli formy intervence před parlamentními volbami v příštím roce".

Podle nepotvrzených informací by britská vláda mohla do severního Iráku vyslat i helikoptéry Chinook.

Irák | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme