Hrad Kašperk na Klatovsku oživí přednáška o lukostřelbě

České hrady a zámky lákají prázdninové návštěvníky na atraktivní program. Výjimkou není ani nejvýše položený královský hrad Kašperk na Klatovsku. Tam vrcholí Týden oživené historie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Klímová se zajímá o historické luky a šípy na hradě Kašperk

Martina Klímová se zajímá o historické luky a šípy na hradě Kašperk | Foto: Martina Klímová

Obohacený program se zaměří na výcvik lukostřelby a střelbu z kuše. Akce se koná na hradním nádvoří a vstup je pro všechny zdarma.

„Za nejzajímavější považuji luky mongolské, protože mají příběh. Mě vždycky zajímá ten příběh. To, že mají luky už něco za sebou,“ zahájil svůj výklad s praktickou ukázkou z historie lukostřelby Petr Jindra.

Popisuje, že některé luky můžou vážit i více než 12 kilo.

„V Mongolsku se nám podařilo sehnat letitý luk, je poměrně silný, má 10 až 12 kilo a víc. Sehnali jsme ho jako luk chromé ženy čili na poměry v Mongolsku může být pro někoho velmi slabý,“ popisuje Jindra asijský unikát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Klímová se dotazuje na historii lukostřelby Petra Jindry

Z historických materiálů je podle něj nejlepší tis, jilm a o něco horší jasan. Šlachy bývají buď z jelenů u indiánů nebo z jaků v Asii a rohy třeba z ovcí nebo u maďarských luků se používají buvolí rohy. Moderní luky se vyrábí většinou z plastu a karbonu.

Více materiálů, větší kvalita

Lukostřelec Petr Jindra přednáší na hradě Kašperk | Foto: Martina Klímová

„Luk je vždy lepší z několika materiálů, protože je tam možnost, aby se po sobě vrstvy nepatrně posunuly. To ho ochrání před prasknutím. Luk, který je vyrobený například jen z jasanu, dřív nebo později praskne,“ upřesňuje lukostřelec.

Vrstvy se k sobě lepí nejlépe přírodními klihy, například klihem kožním a údajně ta největší specialita je klíh z rybích měchýřků, kterým se lepí mongolské, japonské a korejské luky.

„Nejlepší jsou šípy cedrové – obrovská životnost, spolehlivost, pružnost. Z tradičních materiálů pak třeba jasan nebo pro daleký dostřel třeba topol,“ říká lukostřelec.

Přednášku sledují malí i velcí návštěvníci s velkým zaujetím a zajímají se o spoustu věcí.

„Nejvíc mě zaujali asi druhy luků a šípů, na co všechno sloužily a jaký byl rozdíl mezi mongolským lukem a těmi středověkými, evropskými,“ popisuje přednášku jeden z návštěvníků.

Další výklad lučištníka Petra Jindry začne dnes v půl dvanácté, v půl druhé a v patnáct hodin. Během celého dne si děti mohou střelbu z luku vyzkoušet anebo si vystřelit z hradního děla.


View Larger Map

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme