Ve Fergusonu znovu protestovaly stovky lidí. Do města přijíždí ministr spravedlnosti

Stovky demonstrantů znovu prošly americkým Fergusonem. Přestože byla atmosféra oproti předchozím dnům spíše poklidnější, opět došlo na střety s policií, která nakonec pozatýkala na 40 lidí. Město na okraji St. Louis je dějištěm protestů už jedenáct dní. Jeho obyvatele pobouřila smrt černošského mladíka, kterého zastřelil policista, přestože u sebe neměl zbraň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace ve Fergusonu neustávají

Demonstrace ve Fergusonu neustávají | Zdroj: Reuters

„Ruce vzhůru, nestřílejte,“ provolával znovu více než stohlavý pochodující dav, další stovky lidí protestu v poklidu přihlížely.

Atmosféra se změnila ve chvíli, kdy se policie vybavená holemi a zbraněmi seřadila naproti demonstrantům a žádala je, aby byli v pohybu a později, aby se rozešli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální dění ve Fergusonu sleduje zahraniční zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

„Je to zvláštní protest, lidé se snaží sejít a vyjádřit svůj názor a policie jim diktuje, jak to mají udělat. Nevidím pro takový postup důvod,“ řekl Českému rozhlasu jeden z účastníků demonstrace, pastor Kevin Brown.

Napjatou situaci se pokoušejí uklidnit americké federální úřady. Do města dnes přijíždí ministr spravedlnosti Eric Holder, kterého vyslal prezident Barack Obama.

Holder se má setkat s padesátkou vyšetřovatelů FBI. Ti ve městě vedou alternativní vyšetřování federálních úřadů, které má být variantou k vyšetřování místních úřadů ve Fergusonu. K federálnímu vyšetřování se váže jistá naděje, protože lidé úřadům ve Fergusonu nedůvěřují.

Podle průzkumu až 70 procent Afroameričanů v celých Spojených státech nevěří, že výsledky místního vyšetřování budou objektivní a povedou ke spravedlnosti.

Prokuratura dnes hodlá předložit k posouzení důkazy proti policistovi, který černošského mladíka zastřelil. Porota by měla rozhodnout, zda bude obviněn, nebo ne.

Lenka Kabrhelová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme