Jízdy v jihlavské autoškole jsou extrémně náročné, tvrdí studenti. Stěžují si na ministerstvu

Udělat závěrečné jízdy v jihlavské autoškole je podle některých studentů extrémně náročné. Hodnocení je prý moc přísné a neobjektivní. Někteří dokonce označují chování komisařů za šikanu. Poslali proto stížnost na ministerstvo dopravy. Navrhují, aby ve vozech byly kamery a celou zkoušku zaznamenaly. Podle autoškol nemůže takový návrh uspět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autoškola (ilustrační foto)

Autoškola (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Prodavačka i ředitel muzea získávali řidičské oprávnění při praktických zkouškách v Jihlavě na několik pokusů.

„Zkoušku na řidičák jsem dělala napětkrát. Při třetí zkoušce už jsem byla tak na nervy, že jsem zastavovala na přechodu, kde byl semafor,“ vzpomíná Sára.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jízdy v jihlavské autoškole jsou extrémně náročné, tvrdí studenti. Stěžují si na ministerstvu. Podrobnosti zjišťovala Olga Štrejbarová

„Když vám komisař řekne, že dlouho stojíte na spojce, tak jsem nevěděl, co mu na to mám říct,“ popisuje Jiří.

Důvody, kvůli kterým je komisař od zkoušky vyhodil, považují za malicherné. Ministerstvo dopravy podle Sáry Pralovszké dostává z krajského města Vysočiny stížnosti pravidelně.

„Od roku 2009 jsme opakovaně zaznamenali několik stížností na údajnou přísnost komisařů v Jihlavě. Zjišťovali jsme, zda komisaři dodržují správné postupy. Ani jedna kontrola však neprokázala, že by komisaři hodnotili přísně,“ konstatuje Pralovszká.

Kamery ve vozech komisaři odmítli

Až polovina jihlavských žadatelů ale v minulosti praktickou zkoušku napoprvé neudělala. Po vlně stížností se loni snížilo číslo na 12 procent, což je dokonce méně než v sousedním Havlíčkově Brodě. Stížnosti na ministerstvo ale chodí z Jihlavy dál.

„Žák si nejlépe vymyslí něco, aby výmluvu pokud možno našel na někom druhém. Před zkouškami může odejít, kam chce, zákon to umožňuje,“ říká majitel jihlavské autoškoly Antonín Musil.

„Nemáte vůbec žádnou obranu, když vám někdo řekne, že s vámi nemá bezpečný pocit jízdy nebo že se chováte příliš suverénně, a je to důvod k vyhození. V autoškolách by měl být kamerový systém,“ domnívá se Jiří. S nápadem souhlasí také Sára.

Kameru do vozu už v minulosti zkusil dát jeden z majitelů autoškol v Jihlavě. Komisaři ale kvůli ní opakovaně odmítli do vozu nastoupit.

Podle jednatele Asociace českých autoškol Onřeje Horázného kamera nemá z právního hlediska šanci obstát. „Úřad pro ochranu osobních údajů takovouto věc nepřipustí.“

Jihlavský odbor dopravy, kterému se zkušební komisaři zodpovídají, se odmítl k celé věci vyjádřit. Vedoucí dopravně správní agendy Pavel Duba pouze konstatoval, že komisaři jsou přísní, aby oprávnění získali jen skutečně dobří řidiči.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme